loader
Foto

Istoria agricultorilor italieni din Oltenia | VIDEO

Ediția de miercuri, 26 iunie, a emisiunii „Cu cărțile pe față" v-a propus pe TVR3 un dialog al moderatoarei Mirela Giodea cu doctor în istorie Rodica Mixich, autoarea cărții „Italienii. Istoria coloniilor de agricultori de lângă Craiova”.

 

Mirela Giodea
Cu cărțile pe față

Vorbim în această ediție despre o pagină de istorie mai puțin cunoscută, care spune povestea italienilor stabiliți în jurul Craiovei și care au întemeiat aici adevărate comunități, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX.

Fenomenul emigrației economice în căutarea unui loc de muncă  și a unui trai mai bun, adesea întâlnit în istorie, este strâns legat de dezvoltarea social-economică a spațiului spre care se emigrează. În preajma anului 1900,  România, aflată într-un mare avânt economic, era pe locul II în Europa ca procent al străinilor stabiliți în țară, 79 la mia de locuitori, după Elveția.

(w882) Italieni C

Ubi bene, ibi patria spune un dicton latin și așa s-a întâmplat și în perioada la care ne referim, căci, începând cu 1880, un număr impresionant de friulani (din Friuli-Venezia Giulia, regiune din nord-estul Italiei) care se ocupau cu agricultura vin in Oltenia, mai exact la marile moșii de lângă Craiova.

Povestea acestora, din primii ani ai venirii lor, până în zilele noastre, am încercat să o detaliem alături de Rodica Mixich, doctor în istorie.

***
TVR Craiova

Producător, moderator: Mirela Giodea

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 
Spectacolul „Paiaţele”, o fantezie după A.P. Cehov, propunerea TVR în serile de teatru din această săptămână | VIDEO

Teatrul Naţional de Televiziune a pregătit pentru zilele de 17 și 21 iulie spectacolul cu piesa „Paiaţele”, adaptare după A.P. Cehov. Comedia ...

Fizica pe înțelesul tuturor | VIDEO

Fizica pe înțelesul tuturor | VIDEO

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Am urmărit o ediție "Vară pentru voi", în direct de la ora 16:00, la TVR Craiova și TVR 3. Emisiune realizată și moderată de Luiza Paraschivu.

Sezonul estival „Dăruiește Românie!

Vara aceasta, vineri de vineri, Carmen Târnoveanu îi întâmpină pe invitații emisiunii „Dăruiește Românie!" în locuri de poveste, decupate ...

 

#tvr3