loader
Foto

Cu cărţile pe faţă: Patrimoniul arhitectural și proiectele de protejare

O nouă ediție a emisiunii "Cu cărţile pe faţă" a fost pregătită de TVR Craiova și s-a difuzat pe 16 noiembrie, de la ora 13.05, la TVR3.

 

Mirela Giodea
Cu cărțile pe față

Este deja o tradiție desfășurarea Anualei de Arhitectură Oltenia-Muntenia, un prilej de adunare a arhitecților din aceasta zonă și de prezentare a proiectelor celor mai importante, pe diverse segmente, din anul precedent.

Mirela Giodea a vorbit cu arhitectul Bogdan Tiparu, în această ediție Cu cărțile pe față, despre cele mai importante proiecte prezentate, despre patrimoniu arhitectural și felul în care îl protejăm și îl promovăm.

În cadrul Anualei a avut loc o prezentare a proiectului Dioști-Antonești, ce aduce cu sine povestea spectaculoasă a satului reconstruit, după un incendiu devastator,  în 1938, la inițiativa regelui Carol al- II-lea. Proiectul care a urmat, unul complex, rod al colaborării dintre arhitecți, sociologi, cadastriști, urbaniști, antropologi, este un model exemplar, și nu vorbim doar despre proiectarea unor case, ci despre un adevărat plan de sistematizare.

(w882) Facai

O altă temă a Anualei a fost concretizată în expoziția lucrărilor studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București care au realizat relevee la  obiective istorice din Craiova –Stația de pompare a apei din Făcăi, Turnul de apă, Hanul Puțureanu.

Stația de Apă de la Făcăi a fost staţia principală de pompare a apei pentru orașul Craiova. A fost construită în anul 1909 de către William Heerlein Lindley. Aspectul său neoromânesc face din această clădire una dintre cele mai frumoase construcții industriale din Craiova. Clădirea păstrează toată aparatura originală. Planurile autorităților  pentru stația de apă de la Făcăi ar fi, în primul rând, salvarea și restaurarea ei, apoi realizarea unui Muzeu al apei.

(w882) Tiparu

Invitatul ediției este Bogdan Tiparu arhitect, președinte al Filialei Oltenia - Ordinul Arhitecților din România.

Producător: Mirela Giodea

Studioul teritorial TVR Craiova

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

 

#tvr3