loader
Foto

„Cu cărțile pe față", despre Fenomenul Pitești | VIDEO

Miercuri, 3 mai, de la ora 13.05, pe TVR3 am abordat „Cu cărțile pe față" un subiect important al istoriei noastre.

 

Mirela Giodea
Cu cărțile pe față

Cu cărțile pe față din această săptămână de la TVR3 ne-a propus să vorbim despre o pagină neagră din istoria recentă a României. Ceea ce s-a numit Experimentul sau Fenomenul Pitești a fost cea mai cumplită metodă de tortură fizică și psihică practicată în închisorile comuniste în primii ani după preluarea puterii de către comuniști.

Cum s-a ajuns la așa ceva, cine a gândit acest sistem al terorii, cum a fost pus în practică și cum păstrăm astăzi memoria acelei perioade și a sacrificiului deținuților anticomuniști  am aflat de la  Maria Axinte, președintele Fundației Memorialul Închisoarea Pitești.

Sergiu Rizescu este fost deținut politic, președinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş.

(w882) Rizescu Pi

A fost în Închisoarea de la Pitești timp de un an şi două luni. Deși îi este foarte greu să rememoreze acea perioadă, ne-a împărtășit câteva din amintirile suferințelor sale, din convingerea că trebuie să știm ce s-a întâmplat atunci, că noi ca popor, în special cei tineri, trebuie să fim conștienți de ororile comuniste.

Filmările le-am realizat chiar în  locul unde s-a petrecut experimentul Pitești între anii 1949 și 1951, loc devenit Muzeul Memorialul Închisoarea Pitești.

***

TVR Craiova

Producător: Mirela Giodea

1:00 Meseriasii (R)

* Studioul teritorial Tg.Mureş

Producător Vasile Braic

(Reluare)

1:25 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: sâmbătă, 04 mai 2024

Carmen Târnoveanu v-a așteptat alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...

 

#tvr3