Carmen Târnovenu a discutat cu Marina Constantinescu în ediția din sâmbătă, 17 aprilie, de la 19.50, la Cult@Press.
Una din noile emisiuni din grila de programe TVR3, Cult@Press, vă provoacă, în fiecare săptămână, la o dezbatere pe tema presei preocupate de fenomenul cultural.
Este adevărat ca viața publicațiilor de cultură se rescrie, iar la TVR 3, aici unde cultura este accesibilă tuturor, Cult@Press este vehiculul pe care ştim sigur că îl veţi alege pentru a ajunge la o destinaţie care așează la orizont: estetica frumosului, surpriza cunoaşterii sau bucuria înţelegerii afective
În ediția acestei săptămâni, sâmbătă, la 19.50, CarmenTârnoveanu o are ca invitată pe Marina Constantinescu, critic de teatru, director artistic al Festivalului Național de Teatru, jurnalist al revistei „România literară" unde semnează săptămânal rubrica de teatru, realizator al emisiunii Nocturne, producție TVR, care poate fi urmărită la TVR 3.
Cu o experiență de anvergură în domeniul presei de cultură, Marina Constantinescu afirmă apăsat că realitatea, în care fiecare încearcă să-și găsească destinul, nu va rezista niciodată decât și cu personajul, numit cultură, plasat în vecinătate. Însă cu aceeași convingere vorbește și despre necesitatea unor acțiuni coerente în direcția educației și despre iminența unor schimbări reale în sistemul de învățământ românesc.
Cu o pledoarie susținută de argumente ușor de probat în favoarea presei de cultură, revine și scriitoarea Doina Ruști: Presa de cultură s-a împrăștiat exact ca firele de păpădie pentru că în urmă cu mai mulți ani, lumea și-a pierdut interesul, nu numai pentru presa culturală, ci, în general, pentru presă. Ne aflăm într-o perioadă în care, cu precădere, fostele reviste s-au reorientat. Ziarele pe care altădată le luai să le citești într-o cafenea, de exemplu, cred că acum sunt doar o amintire…
Violonistul Alexandru Tomescu, invitat în ediția din această săptămână a emisiunii Cult@Press,vorbește despre jurnalismul cultural pe care îl înțelege ca pe o necesitate de a oferi o alternativă, însă, în egală măsură, consideră că jurnalismul cultural oferă un loc de întâlnire al acelor acțiuni care te pun în fața a altceva decât panorama cotidiană. Jurnalismul cultural găsește locuri de întâlnire pentru ideile care confectionează o lume aparent paralelă, o lume a idealurilor, a ceea ce nu atingem în fiecare zi, însă o lume de care avem nevoie pentru a o traversa pe cea în care trăim fizic, concret, declară Alexandru Tomescu.
Suntem la a treia ediție a emisiunii, însă, dacă încă vă întrebaţi ce înseamnă Cult@Press, realizatorul emisiunii, Carmen Târnoveanu răspunde: Într-un timp care acum face parte din istorie, adică, demult, undeva pe la începutul experienţei mele în televiziune, era momentul cel mai important acesta, să ai toate ziarele, dimineata la 6, în redacţie, pentru revista presei. Acum, însă, toţi, măcar de câteva ori pe zi, parcurgem toate titlurile, cu un simplu slide de pe telefon. În cazul acesta, ce ar mai însemna astăzi o dezbatere pe tema presei de cultură? Şi încă ceva, în-afară de teatru, film, literatură, expoziţii, despre ce mai scrie presa de cultură? De-aici începe Cult@Press, de la nevoia de a înţelege ce se întâmplă cu noi, iar direcţia spre cultură, oricât de inadecvat ar putea să pară, într-un timp ca acela pe care îl trăim, va determina, în orice context social, calitatea oamenilor cu care interacţionăm, sau care decid pentru noi, sau chiar calitatea oamenilor care putem deveni.
Cult@Press susține și promoveaza presa de cultură.
Cult@Press formulează întrebări şi caută răspunsuri în şi din publicaţiile de cultură.
Consumul de cultură nu are limită de vârstă şi nici efecte secundare, deci: Cult@Press.
Cult@Press, sâmbătă, 19.50, TVR 3.
Moderator și realizator: Carmen Târnoveanu