loader
Foto

Galerie foto

”Dăruiește Românie!”, locul preferat de întâlnire al artiștilor români

Carmen Târnoveanu ne-a invitat sâmbătă, 28 octombrie, la ora 13.30, la TVR3, să urmărim o ediţie “Dăruiește Românie!”.  

 

Carmen Târnoveanu
Dăruiește Românie!

Într-o lume confiscată parcă de zgomotul rețelelor sociale emisiunea “Dăruiește Românie!” continuă să creadă în farmecul și necesitatea producţiilor de televiziune realizate în platou, prin efort colectiv, după reguli scenaristice, tehnice și de expresie artistică. De aceea, scena emisiunii a devenit, pe parcursul celor 10 sezoane, locul preferat de întâlnire al artiştilor României.

Compozitorul și producătorul american John Zorn a caracterizat-o drept „una dintre cele mai distincte voci din lume. Pură, profund emoțională și care-ți merge direct la inimă”. Şi chiar asa este Maria Răducanu. Pe scenă sau lângă tine, la o poveste pe care ştie de fiecare dată să o păstreze în registrul simplităţii fireşti, nu jucate, Maria Răducanu trăieşte bucuria de a fi în autentic, aşa a ales, aşa alege în fiecare zi sau, pur şi simplu, aşa ştie, intr-o înţelegere superioară logicii materiale. Un astfel de artist pe scena emisiunii “Dăruiește Românie!” trece de calculele unui simplu scenariu de televiziune, merge mai departe şi se înscrie în momentele speciale, pe care doar de puţine ori în viaţă, ai şansa să le trăieşti şi, mai departe, să le oferi telespectatorilor.

(w882)

Eu nu cânt pentru avantaje materiale, nici pentru glorie. Cânt, pentru că nu mă simt autentică în această viață decât așa. Sună cumva romantică, dar viața unui om, eventual și bruma de artă din ea, sunt, totuși, libere de adunări și scăderi, de chitanțe și note de plată, declară Maria Răducanu.

Walter nu este un simplu om, nu este un simplu folkist. El te înconjoară cu vocea sa ca şi cum ştie că ţi-e frig şi astfel, într-un mod cu totul special te simţi în siguranţă. Omul acesta are în glas şi fiinţă o căldură şi o curăţenie care frăgezesc suflete. Este un folkist autentic, cinstit, cu sufletul curat. Aşa îl descrie presa cultural-artistică pe Walter Ghicolescu, unul dintre cei mai aplaudaţi artişti pentru cântecele pe care le interpretează, le compune şi le orchestrează, cântece care ne aduc aminte cât de mult putem iubi.

(w882)

Dintre momentele de referinţă din istoria artistului, mai departe de ce veţi descoperi urmărind emisiunea “Dăruiește Românie!”, amintim de Cenaclul Flacăra, cu Adrian Păunescu, Radio Neptun &Trupa SONAR, spectacole de muzică şi poezie, cu Gheorghe Căpăţână, Cenaclul Moldavia, cu Emilian Marcu, Jul Baldovin sau Cenaclul ”Totuşi Iubirea”, cu Adrian Paunescu.

Fără public, muzica – arta însăşi – nu există. M-am născut între oameni, de la ei primesc inspiraţia şi bucuria de a cânta şi mă raportez la ei ca un vârf de busolă către Nord. Fiecare găseşte absolutul în felul său. Nordul meu e garantat de oameni şi de ecoul fiecăruia în lume, afirmă Walter Ghicolescu.

Orlando Berneanu (chitară & voce), David Pokker (beatbox & backing vocals), Radu Grigoroiu (chitară), Octavian Şerbănică (bass), Andrei Giucă (tobe) , împreună sunt Your Midwife on Ice. Sunt tineri, sunt talentaţi şi cântă muzica în care cred. Pentru fiecare dintre ei aceasta e o alegere de a trăi în autenticitate, de a se descoperi şi de a da, în fiecare zi, încă o şansă lumii. E un soi de înţelegere despre care ai spune că vine dintr-o vastă experienţă de viaţă, însă nu e deloc aşa, ne-ar contrazice repede datele din cărţile lor de identitate. Când îi veţi întâlni în emisiunea “Dăruiește Românie!”, vă veţi convinge că fac ceea ce spun, că simt ceea ce aduc în scenă, că, fără să facă din asta un pariu, reuşesc să fie o voce curată pentru o generaţie care vrea să trăiască în adevăr.

În emisiunea “Dăruiește Românie!”, ne-am întâlnit şi cu Far Away From Earth, o formație bucureșteană de rock alternativ formată în martie 2022. Membrii trupei promovează un stil de abordare 'do it yourself', lipsit de filtru și complet original, ceva ce ei consideră că lipsește în industria muzicală.

Matei Stelian, Mihai Epuran, Mihnea Stăncescu, Mario Iliescu şi Ștefan Iugan, pe scurt Far Away From Earth. Împreună, tinerii artişi aduc în scenă un manifest al rockului alternativ românesc, care déjà este aplaudat de public. Iubim toate piesele de pe acest album. Reprezintă perfect un grup de prieteni cu flacăra de a crea ceva ieșit din tipar. Am știut de la început că trebuie să ne ocupăm de tot ce reprezintă muzică și imagine, să facem totul în felul nostru, declară Far Away From Earth.

(w882)

Codruț Croitoru a deschis, ca de fiecare dată, emisiunea “Dăruiește Românie!”. Codruț Croitoru este un muzician care a pășit cu dreptul în arena muzicii pop si rock autohtone. E un talentat artist care acoperă o ramură vastă la capitolul muzică, fiind compozitor, solist vocal, chitarist și chiar producător. Activitatea și-a început-o încă de tânăr, fiind solist vocal, chitarist și compozitor în cadrul formației The Crown cu care a lansat discul "Amândoi" în anul 2007, disc alcătuit exclusiv din compozițiile sale, care s-au bucurat de numeroase premii ale oamenilor de specialitate. Codruț a avut o frumoasă colaborare cu Adrian Ordean. În paralel și-a desfășurat activitatea de solist vocal alături de nume precum Pact, Schimbul 3 si Compact B. De asemenea, din 2013 și până în prezent, Codruț Croitoru scrie muzica pop și rock pentru diversi tineri, copii sau adolescenti, talentati,

În anul 2020 apare formația Taylor, pentru care artistul și compozitorul, Codruț Croitoru compune toată muzica, iar pe lângă rolul de compozitor și de producător, îl mai are și pe cel de solist vocal și chitarist. Primele single-uri lansate de Taylor se bucură de succes, iar albumul "Dincolo de măști", lansat în martie 2022, le aduce celor de la Taylor o creștere exponențială a numărului de fani, și totodată multe aprecieri venite din partea criticilor de specialitate.

Taylor înseamnă: Marius Vintilă - tobe, Victor Iovan - chitară bas, Florin Laghia - chitară, Alexia Ștefan - backing vocals, Bianca Ștefan - backing vocals. Creația artistului Codruț Croitoru lansată pe piață până în prezent e o încântare pentru publicul iubitor de muzică adevărată.

***

Carmen Târnoveanu despre noul sezon al emisiunii “Dăruiește Românie!”

Emisiunea „Dăruiește Românie!”, pe care o realizez și o moderez de 10 sezoane, este un proiect pe care l-am început în 2018. Când am gândit acest spectacol de televiziune, într-un format de culturetainment, am plecat de la dorința de a oferi românilor partea cea mai frumoasă și mai sensibilă a acestei țări: cultura artistică, prin artiștii ei consacrați sau debutanți, dar promițători din toate registrele de exprimare artistică: rock sau musical, teatru sau operă, operetă sau muzică ușoară, dans sau balet, poezie sau umor...

Pe măsură ce emisiunea a căpătat propria voce în fața publicului, am simțit să adaug o dimensiune suplimentară divertismentului, și anume o componentă socială, de transfer de valori, cunoștințe și experiențe relevante. Astfel a apărut colaborarea cu Fundația World Vision România, prin care am susținut și promovat programul educațional „Vreau în clasa a 9-a”, care acordă burse școlare elevilor fără posibilități materiale, pentru a urma și liceul. Timp de două sezoane, artiști, antreprenori și voluntari din țară și din străinătate s-au alăturat demersului nostru și s-au transformat în adevărați mentori pentru acești copii, ale căror destine urmau să se schimbe pentru totdeauna, odată cu liceul. Mă bucură să știu că emisiunea „Dăruiește Românie!” le-a transmis acestor copii semnalul că Educația Merită, plus încurajările celor care, prin efort, ambiție și perseverență au reușit în carierele lor, devenind modele de parcurs și succes.

Bucuria de a dărui, de a oferi bucurie oamenilor și preocuparea constantă și activă pentru cultura artistică, prin toate formele de exprimare. Datorită acestei emisiuni, trăiesc bucuria de a împărtăși cu telespectatorii ceva special din strălucirea scenei, talentul invitaților și emoția comunicării autentice, iar gândul că eu intermediez acest transfer prețios de trăiri înalte mă motivează să merg mai departe, să caut soluții și să performez, așa cum mă obligă locul în care îmi desfășor profesia - Televiziunea Română.

(w882)

Foto credit: Mihaela Petre

***

Sezonul 10 al emisiunii Dăruiește Românie! vă așteaptă!

Sâmbătă І ora 13.30 І TVR 3

***

Realizator: Carmen Târnoveanu

Director de imagine: Valentin Purza

Regizor tv : Manuela Apostol

 

 

16:00 Cântecul de acasă

*Studioul teritorial Timişoara

*Duet popular-Zorica Savu și Raoul interpretează cântece de petrecere în cadrul unui spectacol cu public.

Producător Felicia Stoian

17:00 Regatul Sălbatic

*“Regatul Sălbatic” este locul comun, punctul de întâlnire a tuturor celor implicați activ în refacerea potențialului de regenerare a sălbăticiei naturale. Mai puțin confort pentru noi, mai mult loc pentru habitate sălbatice.

Producător Mihai Enea

 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: sâmbătă, 04 mai 2024

Carmen Târnoveanu v-a așteptat alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...

 

#tvr3