loader
Foto

De la drapelul de luptă la drapelul național

Emisiunea „Picătura de cultură” a celebrat Ziua Națională a României printr-o ediție specială, vineri, 2 decembrie, de la ora 13:30, la TVR 3.

 

Picătura de cultură

Profesorul Dorel Marc de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş a oferit, echipei emisiunii şi micilor vizitatori, o lecţie de istorie prin expunerea „De la drapelul de luptă la drapelul național”: o evoluție a celor două drapele de-a lungul timpului.

(w882) tricolor m

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 26 iunie 1848, având deviza „Dreptate - Frăţie” înscrisă pe el.

(w882) tricolor t

Un obiect inedit expus la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureș este eșarfa tricoloră care a însoțit delegația de la Șardu Nirajului la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

(w882) 1918

De remarcat este dispunerea culorilor drapelului pe orizontală, aşa cum fuseseră ele arborate de revoluţionarii români din Ardeal la Adunarea Naţională de la Blaj, de la 1848. Ar mai fi de notat că, iniţial, tricolorul românilor ardeleni a fost albastru, alb, roşu, cu benzile pe orizontală, pe alb fiind scris cu auriu „Virtus Romana Rediviva” (Virtutea romană reînviată). În decursul revoluţiei, însă, treptat, toate drapelele românilor vor înlocui albul cu galben.

(w882) steag

13:30 Picătura de cultură

* Studioul teritorial Tg.Mureş *Pentru o minte sănătoasă, consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

Cehov, mereu actual-premieră „Unchiul Vania” la Teatrul Național Târgu Mureș

Producător Petronela Moraru

13:55 Teleshopping-Publicitate

 
Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3