loader
Foto

Galerie foto

Despre artă şi prietenie, la Timişoara - Capitală Culturală Europeană

În noul reportaj al emisiunii „Timişoara-Capitală Culturală Europeană”, telespectatorii TVR INFO au fost invitaţi, în 10 martie, de la ora 22.30, la un demers plastic pentru a-i descoperi pe marii artişti ai Timișoarei. Emisiunea s-a difuzat sâmbătă pe TVR3 și TVRi, iar la TVR Cultural, în cursul săptămânii.

 

Timișoara, capitală culturală europeană

Sculptorul Octavian Maxim deschide proiectul expoziţional „Amintiri necesare”. „Casa Artelor” (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș) dă startul anului expozițional 2023 cu proiectul „Amintiri necesare” – o serie de 12 expoziții, desfășurate pe parcursul a 12 luni, demersuri plastice care au ca protagoniști plasticieni esențiali pentru existența artistică a urbei, dar care nu mai sunt printre noi.

CITIȚI ȘI: DESPRE TIMIȘOARA - CAPITALĂ CULTURALĂ, LA „INTRARE LIBERĂ” | VIDEO

(w882)

Prima expoziţiei ne aduce aminte de sculptorul şi profesorul Octavian Maxim, care a pregătit generații de artiști și care își dăltuia semnătura, în lemn sau în piatră, din două majuscule: O și M, adică „OM”. Așa era recunoscut în breaslă, ca OM, în primul rând. Pentru că artistul Octavian Maxim avea vocația prieteniei.

Valoroasele sale lucrări pe care le-a lăsat orașului său, Timișoara, le veți putea admira pe simezele Galeriei Pygmalion de Casa Artelor timp de o lună.

(w882)

În anul 2023, Europa are trei capitale culturale – Timișoara în România, Veszprem în Ungaria și Elefsina în Grecia.

Seria de reportaje „Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii", produsă de Ionela Gogoţ şi Florin Mihoc, la Studioul TVR Timişoara, va urmări pe parcursul întregului an evenimentele excepționale care se vor desfăşura în orașul de pe Bega.

Accentul se va pune pe evenimentele din Programul Cultural 2023, dar și pe alte spectacole importante care se vor desfășura sub egida teatrelor, filarmonicii, muzeelor și a altor instituții care întregesc rețeaua culturală a orașului. Cu această ocazie, telespectatorii TVR vor descoperi memoria și identitatea Timișoarei, trăsături prin care orașul se definește și care îl fac unic între metropolele europene.

Emisiunea „Timişoara-Capitală Culturală Europeană” o puteţi urmări:

TVR Timișoara în fiecare joi, de la ora 18.30.

TVR 3 prezintă emisiunea sâmbăta, de la ora 8.00, iar la TVR Internațional, de la ora 12.30.

La TVR Cultural, de luni până vineri, de la ora 12.30.

La TVR INFO, vineri, de la orele 22.00 și 22.30.

10:00 Telescoala in limba maghiara

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Limba si literatura romana, cl. VII-Szőcs Imre-(25’)

*Biologie, cl. XII-József Éva-(25’)

Producător Fekete Hajnal

Transmisiune in regim de direct

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3