loader
Foto

Galerie foto

Despre cântecul popular, cu Polina Gheorghe

Duminică, 19 septembrie, de la ora 16:00, la TVR3, revedeți o ediție „Cântec și poveste" cu Polina Gheorghe.

 

Polina este un invitat cu totul special, un om care a trudit și care s-a dedicat cântecului popular, este un artist desăvârșit care a cântat cu patimă dorurile omului simplu de la țară.

Le-a fost alături tinerilor talentați, cu sfaturi și îndrumări de mare valoare și întotdeauna cu vorba-i blândă, le spunea: ”Cântecul să vă fie o poveste, iar ascultătorii să fie pe aceeași undă cu voi, să se regăsească.

Cântecele Polinei Gheorghe poartă în ele dorurile și amintirile satului tradițional, iar atunci când le asculți, simți spiritul lăutarului și a lăutei lui.

(w882)

Născută în satul Râca, așezare aflată la interferența județului Argeș cu județul Teleorman, Polina Gheorghe este considerată demnă urmașă a țăranilor lăutari și poartă permanent în suflet iubirea pentru vatra satului.

”Ca interpretă de cântec popular, mie îmi place să vorbesc cu drag despre satul meu!  Nu am uitat niciodată de unde am plecat. Locurile copilăriei rămân cele mai frumoase.

(w882) polina ghe

Fiecare om este ca o carte în care satul (ori orașul) scrie capitole despre evenimentele, obiceiurile și personajele locului.

Toate acestea ar trebui să le dezvăluim cu drag.

Eu am admirat cultura satului meu. Mi-am admirat profesorii, meșteșugarii locului. Am admirat-o pe țața Tudora care dădea cu bobii, care descânta la tot satul de felurite junghiuri și boli. Bunica Gherghina știa să înșire bobii pe pat și mă miram cum de putea să spună atâtea, doar uitându-se la boabele de porumb.

(w882) polina ghe

Câte și mai câte, pot fi spuse despre locurile și oamenii pe care-i întâlnim pe drumul de țară, ori în cartierul în care am copilărit.

Dragostea cu care ne prezentăm locul de obârșie ne dă și nota la lecția de cultură despre satul nostru.

Satul este și o lecție de viață!” (Polina Gheorghe)

Invitați: Cristina Vrâncianu, Adriana Deaconu, Florentina Moldovan și Marius Zgâianu

(w882) adreana de

Adriana Deaconu

(w882) florentina

Florentina Moldovan

(w882) marius zga

Marius Zgâianu

***

Producător: Maria Tănase Marin

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

8:00 Monocrom

*Studioul teritorial Timişoara

*Monocrom prezintă spațiul urban în general, în mod special pe cel din Timișoara. Poveștile sunt despre prezent, dar și despre trecut, despre această îmbinare a timpurilor din care a rezultat un spirit al locului unic, irecognoscibil în alt oraș. Sunt filme conduse de un singur personaj și pornesc de la preocuparea acestuia, de la carțile și articolele pe care le-a scris, filmele și fotografiile pe care le-a realizat. Titlul emisiunii este justificat de imagine, care conține mult alb-negru. Toate episoadele au un aspect unitar, fiecare episod fiind introdus prin prezentarea realizatorului.

*Teatrul de copii si tineret Timisoara „Merlin”-75 de ani

Producător Ionela Gogoţ

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3