loader
Foto

Despre ciclurile vieţii şi naturii - la Drumul lui Leşe

Vineri, 6 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 3, într-o ediţie în care Grigore Leşe îl are ca invitat pe Vasile Chira - filosof, teolog, dramaturg, eseist, poet şi prozator român, lector universitar la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Obiceiurile de trecere se înscriu într-un ciclu general al vieţii, al existenţei umane, cu toate că practicarea lor scoate în evidenţă tocmai ireversibilitatea temporală.

În cazul obiceiurilor de peste an, caracterul ciclic este mult mai pregnant prin repetarea la aceleaşi date sau în aceleaşi perioade. De aici şi denumirea de date calendaristice.

Calendarul vechi popular măsura timpul după ciclul natural, în care se corelau mişcările astrelor, perioadele vegetaţionale şi etapele îndeletnicirilor agrare, pastorale, apicole, păstoreşti. Au rămas în popor, expresiile “pe vechi”, “pe nou”, principalele evenimente calendaristice rămânând pe vechi. “A fost Sf. Ilie şi merele nu s-au copt”, “A fost Sf. Dumitru şi frunza copacilor n-a căzut.

(w882)

Vasile Chira este şi preşedintele Institutului de Studii Pluri Inter şi Transdisciplinare (IPITS) precum şi solistul grupului folcloric „Dacii liberi” din Maramureş.

Prin stabilirea Crăciunului la 25 Decembrie şi a Anului Nou la 1 Ianuarie, unele obiceiuri arhaice care inaugurau viitorul ciclu s-au practicat în jurul acestor date, păstrându-şi semnificaţia predominant agrară.

(w882)

Redactori: Sandrino Gavriloaia, Sorina Soare
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3