loader
Foto

Destine de basarabeni

În deschiderea grilei de toamnă 2017, emisiunea „Deportaţii” v-a adus la TVR 3 şi online pe TVR+, duminică, 8 octombrie, de la ora 23:00, un film documentar despre refugierea în România a preotului Nicanor Lemne şi a cântăreţului bisericesc Simion Gârlea, în anii dramatici ai pierderii Basarabiei în favoarea Uniunii Sovietice.

 

Deportaţii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În vara anului 1940, Nicanor Lemne, student la Teologie în Cernăuți, tocmai venise în vacanță la Dreptcăuți, satul natal de pe malul Prutului, în Basarabia. După ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, tânărul student a hotărât să se refugieze cu familia în România.

Și-a continuat studiile la Suceava unde se mutase Facultatea de Teologie din Cernăuți, după  ocuparea nordului Bucovinei de către armatele sovietice, dar s-a întors în Basarabia eliberată de trupele române în vara anului următor, s-a căsătorit și a fost preoţit de episcopul militar Partenie Ciopron.

(w882) Deportati

Retragerea trupelor române din Basarabia, în vara anului 1944, l-a determinat pe Nicanor Lemne să se refugieze din nou în țara mamă și după un scurt stagiu la o parohie din nordul Olteniei, a fost numit preot în localitatea Siliştea Snagovului de lângă Bucureşti. Părintele  Nicanor Lemne a devenit unul din marii duhovnici ai românilor, iar în 15 septembrie 2017 a fost chemat la Domnul după o vrednică slujire preoțească de 75 de  ani.

Pe Simion Gârlea, originar din satul basarabean Răspopeni de lângă Orhei, evenimentele politice și militare ale anului 1940 l-au aflat efectându-şi stagiul militar la Constanţa. A decis să rămână în armata română și a participat la al doilea război mondial atât în Campania din Est, cât și în cea din Vest.

(w882) Deportati

Înainte de a fi încorporat, Simion Gârlea absolvise o școală de cântăreți bisericești la Chișinău și în condițiile complexe de la sfârșitul conflagrației mondiale a fost numit pe acest post în localitatea Vităneşti -Teleorman. Are 99 de ani, păstrează în suflet dorul de Basarabia şi speră că această provincie să revină în granițele României.

Producător şi realizator Radu Găină

Foto: Mihai Adrian Buzura

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3