loader
Foto

“Din Arhiva TVR“: interviu cu Ion Haiduc

“Ca să ai conștiința propriilor rădăcini trebuie să te învețe cineva“, a mărturisit Ion Haiduc în cea de-a doua parte a emisiunii dedicate lui “Din Arhiva TVR“, ce a fost difuzată sâmbătă, 25 mai, ora 20.00, la TVR 3.

 

Irninis Miricioiu
Din arhiva TVR

Se poate considera un norocos al sorții. A avut ocazia să-și descopere vocația și să-și transforme pasiunea în profesie. A avut privilegiul să lucreze cu mari regizori care l-au făcut să-și descopere noi valențe artistice, dar și să împartă scena cu colegi care au reușit să-i oglindească talentul.

(w882) Irninis

Dacă în prima parte a interviului difuzat în deschiderea noului sezon al emisiunii Din Arhiva TVR, Ion Haiduc povestește cu umoru-i caracteristic, cum a ajuns să devină actor, în partea a doua a întâlnirii cu Irninis Miricioiu pe scena Teatrului Odeon, accentul cade pe cariera impresionantă a actorului, pe întâlnirile care l-au marcat și pe modul în care se făcea teatru în perioada comunistă.

(w882) Haiduc 2

“Toată perioada aceea a fost și bună. S-a născut o arta poetică specială. Toți eram mari maeștri în a spune fără să spunem, în a o da cotită, nu mai spun de priviri la spectatori și privit în sus când spui pe gură altceva. Publicul român a fost complice extraordinar la toata aceasta mișcare de rezistență despre care spun unii că n-a existat așa ceva în România” mărturisește actorul.

“Apropo de a spune fără să spui: aveam o scena într-o piesa, “Goana” de Paul Ioachim unde jucam personajul negativ: tânărul care nu se duce la muncă, pe care nu-l interesează nimic. Iar în contrapagină cu mine era fratele meu. Bineînțeles, personaj pozitiv, care se ducea la muncă și eu îi spuneam: “Du-te, mă, la cioca-boca, cioca-boca”.

(w882) Haiduc 3

Era rupere în sală tocmai pentru că toate lumea știa ce-i cioca-boca, cioca-boca. Și vine sora noastra care se măritase în Italia. Și personajul meu e înnebunit să afle cum e acolo cu tutti frutti per mangiare. Și la un moment dat când vreau s-o mai întreb ceva, îmi dau seama că aici e telefonul casei. Și fac pauză. M-am oprit, am luat telefonul, am deschis ușița de la noptieră, am băgat telefonul înăuntru și apoi am închis ușa. În momentul ăla au început aplauze. Am lăsat să se termine aplauzele, m-am uitat în sală, am mai deschis o dată ușa și-am luat și-o pernă și-am îndesat-o pe el. Pai ce trebuia să mai zic? Era suficient.

(w882) Haiduc 4

Însă acest episod nu a rămas fără urmări, după cum a povestit  în continuare Ion Haiduc. Cenzura, foarte vigilentă, de altfel, s-a autosesizat. Cum a reușit să scape Ion Haiduc de repercusiunile gestului său îndrăzneț, ați aflat sâmbătă, de la ora 20.00, la TVR 3 la Din Arhiva TVR.

***

Surse foto: Facebook

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune directă

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Săptămâna dansului contemporan la Iași

Săptămâna dansului contemporan la Iași

publicat: miercuri, 19 iunie 2024

Festivalul D.A.M. -„Dans, Artă, Multidisciplinaritate” - de la Iași și un spectacol ce poartă semnatura coregrafică a lui Angelin Preljocaj sunt ...

"Stația Clovnilor", turneu în Marea Britanie | VIDEO

publicat: miercuri, 19 iunie 2024

După un turneu în Marea Britanie, artiştii de la Teatrul Luceafarul Iași au revenit acasă. Cum a fost primit spectacolul „Staţia clovnilor” ne-a ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#tvr3