loader
Foto

“Din Arhiva TVR“: interviu cu Ion Haiduc

“Ca să ai conștiința propriilor rădăcini trebuie să te învețe cineva“, a mărturisit Ion Haiduc în cea de-a doua parte a emisiunii dedicate lui “Din Arhiva TVR“, ce a fost difuzată sâmbătă, 25 mai, ora 20.00, la TVR 3.

 

Irninis Miricioiu
Din arhiva TVR

Se poate considera un norocos al sorții. A avut ocazia să-și descopere vocația și să-și transforme pasiunea în profesie. A avut privilegiul să lucreze cu mari regizori care l-au făcut să-și descopere noi valențe artistice, dar și să împartă scena cu colegi care au reușit să-i oglindească talentul.

(w882) Irninis

Dacă în prima parte a interviului difuzat în deschiderea noului sezon al emisiunii Din Arhiva TVR, Ion Haiduc povestește cu umoru-i caracteristic, cum a ajuns să devină actor, în partea a doua a întâlnirii cu Irninis Miricioiu pe scena Teatrului Odeon, accentul cade pe cariera impresionantă a actorului, pe întâlnirile care l-au marcat și pe modul în care se făcea teatru în perioada comunistă.

(w882) Haiduc 2

“Toată perioada aceea a fost și bună. S-a născut o arta poetică specială. Toți eram mari maeștri în a spune fără să spunem, în a o da cotită, nu mai spun de priviri la spectatori și privit în sus când spui pe gură altceva. Publicul român a fost complice extraordinar la toata aceasta mișcare de rezistență despre care spun unii că n-a existat așa ceva în România” mărturisește actorul.

“Apropo de a spune fără să spui: aveam o scena într-o piesa, “Goana” de Paul Ioachim unde jucam personajul negativ: tânărul care nu se duce la muncă, pe care nu-l interesează nimic. Iar în contrapagină cu mine era fratele meu. Bineînțeles, personaj pozitiv, care se ducea la muncă și eu îi spuneam: “Du-te, mă, la cioca-boca, cioca-boca”.

(w882) Haiduc 3

Era rupere în sală tocmai pentru că toate lumea știa ce-i cioca-boca, cioca-boca. Și vine sora noastra care se măritase în Italia. Și personajul meu e înnebunit să afle cum e acolo cu tutti frutti per mangiare. Și la un moment dat când vreau s-o mai întreb ceva, îmi dau seama că aici e telefonul casei. Și fac pauză. M-am oprit, am luat telefonul, am deschis ușița de la noptieră, am băgat telefonul înăuntru și apoi am închis ușa. În momentul ăla au început aplauze. Am lăsat să se termine aplauzele, m-am uitat în sală, am mai deschis o dată ușa și-am luat și-o pernă și-am îndesat-o pe el. Pai ce trebuia să mai zic? Era suficient.

(w882) Haiduc 4

Însă acest episod nu a rămas fără urmări, după cum a povestit  în continuare Ion Haiduc. Cenzura, foarte vigilentă, de altfel, s-a autosesizat. Cum a reușit să scape Ion Haiduc de repercusiunile gestului său îndrăzneț, ați aflat sâmbătă, de la ora 20.00, la TVR 3 la Din Arhiva TVR.

***

Surse foto: Facebook

2:00 Vine Cluju’ pe la noi (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Muzică, voie bună, dedicații

Sergiu-Vitalian Vaida va fi în legătură permanentă cu telespectatorii, oferindu-le posibilitatea de a trimite mesaje celor dragi. De data aceasta, doritorii vor putea dialoga cu moderatorul nu doar telefonic,ci şi scriindu-i pe Facebook sau chiar în sistem video, folosind platformele Skype sau Zoom. Rubrica lui Iosif Ciunterei, vă va purta “pe coclauri",ca să cunoaşteţi oameni minunaţi, locuri frumoase, obiceiuri şi meşteşuguri vechi.

Prezentator şi realizator Sergiu Vitalian Vaida

Producător Radu Puşcaş

(Reluare)

3:30 Ia’şi afla (R)

*Studioul teritorial Iaşi

Producător Maria Florea

(Reluare)
 
Două seri de poezie și amintiri cu Ana Blandiana, la „Din arhiva TVR” | VIDEO

Sâmbătă, 8 iunie, precum şi pe 15 iunie, de la ora 20:00, la TVR 3, emisiunea „Din arhiva TVR”, realizată de Irninis Miricioiu, ne-a propus să ...

„Secunda doi

„Secunda doi", de Ernest Fazekas, un teleplay muzical în regia lui Constantin Dicu, coregrafia Cornel Popovici, a fost spectacolul propus de TVR ...

"Selfie": Renee Renard | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Renée Renard provine dintr-o familie a coloniștilor care au venit în Banat, în sec. XVIII, din Lorena și Schwarzwald. Povestea sinuoasă a vieții ...

 

#tvr3