loader
Foto

Din Arhiva TVR: In Memoriam Ion Caramitru

TVR 3 v-a invitat să urmăriți un interviu de colecție cu Ion Caramitru (1942-2021), sâmbătă, 11 martie, de la ora 20.00.

 

Irninis Miricioiu
Din arhiva TVR

Actor şi regizor. Actor şi manager. Actor şi om politic. Actor şi profesor. Actor şi actor. În douã cuvinte: Ion Caramitru. Pe 9 martie 2023 ar fi împlinit 81 de ani.

Pentru a-i cinsti amintirea și ceea ce ne-a lăsat în urmă, v-am invităa să urmăriți un interviu de colecție cu Ion Caramitru, sâmbătă, de la ora 20.00 realizat în cadrul emisiunii Din Arhiva TVR.

S-a nãscut într-o familie de aromâni şi încã din adolescenţã a cãutat neîncetat în inima sa ecourile şi sensurile poetice ale liricii lui Eminescu. A ales teatrul, deşi în momentul alegerii facultãţii a fost tentat sã urmeze Filologia. Însã ambiţia sa primordialã a fost sã devinã regizor. Totuşi, textul scris şi transpunerea lui în personaje menite sã transmitã spectatorului bucãţi de viaţã au reprezentat acel ţel unic de la care nu s-a dezis niciodatã.

(w882) Mincinosul

De numele sãu se leagã roluri importante, roluri care au fãcut istorie chiar sub ochii spectatorilor. Un exemplu memorabil este Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu, spectacol susţinut în peste 200 de reprezentaţii timp de mai bine șapte ani.

Despre arta sa actoriceascã s-a scris cã are capacitatea de a simula şi de a disimula cu o expresivitate particularã şi cu un farmec dureros. Fiecare rol, fiecare partiturã reprezintã o nouã provocare, un nou început.

Personalitatea sa complexã, dar şi dorinţa de a schimba destinele cetãţii l-au determinat sã se implice în activitãţi managerial-culturale, fiind Ministrul Culturii în perioada 1996-2000.

Până în 2021, de îndrumarea sa s-a legat destinul Teatrului Naţional, prima scenã a ţãrii, care polarizeazã modele culturale. A fost pe „jumãtate lord”, aşa cum el însuşi declara fără falsă modestie fiind decorat de Regina Elisabeta a II-a cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturalã româno-britanicã. Din 1990 a condus UNITER-ul, uniunea tuturor profesioniștilor din domeniul artelor teatrale şi interpretative, care de mai bine de 30 de ani a devenit un reper al lumii culturale.

A părăsit scena vieții pe 5 septembrie 2021 lăsând un gol greu de umplut în inimile tuturor celor care l-au iubit.

***

Credit foto 1: (c) Florin Ghioca

Credit foto 2: Arhiva TVR, Ion Caramitru și Florian Pittiș în spectacolul Mincinosul, de Carlo Goldoni, regia Sanda Manu

Un articol de Irninis Miricioiu

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3