loader
Foto

Din Arhiva TVR: In Memoriam Ion Caramitru

TVR 3 v-a invitat să urmăriți un interviu de colecție cu Ion Caramitru (1942-2021), sâmbătă, 11 martie, de la ora 20.00.

 

Irninis Miricioiu
Din arhiva TVR

Actor şi regizor. Actor şi manager. Actor şi om politic. Actor şi profesor. Actor şi actor. În douã cuvinte: Ion Caramitru. Pe 9 martie 2023 ar fi împlinit 81 de ani.

Pentru a-i cinsti amintirea și ceea ce ne-a lăsat în urmă, v-am invităa să urmăriți un interviu de colecție cu Ion Caramitru, sâmbătă, de la ora 20.00 realizat în cadrul emisiunii Din Arhiva TVR.

S-a nãscut într-o familie de aromâni şi încã din adolescenţã a cãutat neîncetat în inima sa ecourile şi sensurile poetice ale liricii lui Eminescu. A ales teatrul, deşi în momentul alegerii facultãţii a fost tentat sã urmeze Filologia. Însã ambiţia sa primordialã a fost sã devinã regizor. Totuşi, textul scris şi transpunerea lui în personaje menite sã transmitã spectatorului bucãţi de viaţã au reprezentat acel ţel unic de la care nu s-a dezis niciodatã.

(w882) Mincinosul

De numele sãu se leagã roluri importante, roluri care au fãcut istorie chiar sub ochii spectatorilor. Un exemplu memorabil este Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu, spectacol susţinut în peste 200 de reprezentaţii timp de mai bine șapte ani.

Despre arta sa actoriceascã s-a scris cã are capacitatea de a simula şi de a disimula cu o expresivitate particularã şi cu un farmec dureros. Fiecare rol, fiecare partiturã reprezintã o nouã provocare, un nou început.

Personalitatea sa complexã, dar şi dorinţa de a schimba destinele cetãţii l-au determinat sã se implice în activitãţi managerial-culturale, fiind Ministrul Culturii în perioada 1996-2000.

Până în 2021, de îndrumarea sa s-a legat destinul Teatrului Naţional, prima scenã a ţãrii, care polarizeazã modele culturale. A fost pe „jumãtate lord”, aşa cum el însuşi declara fără falsă modestie fiind decorat de Regina Elisabeta a II-a cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturalã româno-britanicã. Din 1990 a condus UNITER-ul, uniunea tuturor profesioniștilor din domeniul artelor teatrale şi interpretative, care de mai bine de 30 de ani a devenit un reper al lumii culturale.

A părăsit scena vieții pe 5 septembrie 2021 lăsând un gol greu de umplut în inimile tuturor celor care l-au iubit.

***

Credit foto 1: (c) Florin Ghioca

Credit foto 2: Arhiva TVR, Ion Caramitru și Florian Pittiș în spectacolul Mincinosul, de Carlo Goldoni, regia Sanda Manu

Un articol de Irninis Miricioiu

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraşș pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul șşcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala țţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune directă

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Schi și gastronomie germană la Cârlibaba | VIDEO

Schi și gastronomie germană la Cârlibaba | VIDEO

publicat: miercuri, 22 martie 2023

Emisiunea „ Descriptio Moldaviae" din 25 martie ne invită să găsim noi motive pentru a ne îndrăgosti de zonele din nordul țării, unde putem face ...

Irninis Miricioiu vă invită să descoperiţi momente unice

"Din arhiva TVR" este o emisiune  pe care o puteți urmări sâmbăta de la ora 20.00, la TVR3.

„Sper să mai pot duce televiziunea între oameni. Acolo mă simt ca peştele-n apă”

Despre firescul dialogului între oameni, despre folclor şi reţeta unui program de succes, cu Sergiu Vitalian Vaida, realizator şi moderator al ...