loader
Foto

Petrecere de pomină la un han de poveste, în a doua zi de Paști

Irninis Miricioiu v-a poftit la masa muzicii populare luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paști. Folclorul și veselia au făcut din nou casă bună, la TVR3, de la ora 20.00.

 

Irninis Miricioiu

Generații întregi de români au apreciat întotdeauna folclorul autentic, regăsindu-se în ritmurile vibrante ale doinelor. S-au bucurat jucând sârbele repezi ale moldovenilor, au vărsat o lacrimă ascultând bocetele din Țara Lăpușului.

Fiecare moment special din viața oamenilor simpli, de la țară, a fost însoțit de cântecele străvechi specifice fiecărei zone folclorice în parte, din Ardeal, Maramureș, Muntenia, Moldova, Bucovina, Banat sau Dobrogea.

Chiar dacă mulți dintre noi ne-am înstrăinat de rădăcinile noastre, am părăsit casa părintească din satul tradițional, toți ne tragem seva de undeva de "pe-un picior de plai", acolo unde cântecul autentic a rămas o bornă de referință în viața comunității. Unii dintre noi au plecat departe, dincolo de granițe unde se vorbește o altă limbă și unde folclorul românesc trăiește doar în amintiri. Alții s-au îndepărtat fără să vrea de locurile natale, de casa părintească, de familie și de rădăcinile lor. Însă cu toții ne regăsim în tradițiile de sărbătoare, în muzica autentică, în joc și voie bună.

(w882) 17 aprilie

Pe toți aceștia, dar și pe toți cei care iubesc folclorul de veacuri al românilor, pentru cei care știu să petreacă și să se bucure, ne-am gândit ca luni, 17 aprilie, de la ora 20.00 să-i invităm la o petrecere de pomină la Hanul lui Manuc, acolo unde hangiul Ovidiu Homorodean și hangița Irninis Miricioiu își așteaptă mușteriii.

Au poposit la hanul din poveste invitați din toate colțurile țării: Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Constantin Enceanu, Aneta Stan, Viorica Flintașu, Valeria Arnăutu, Marioara Man Gheorghe, Saveta Bogdan, Ștefan Deaconița, Grigore Gherman, Nicoale Datcu, Brândușa Covalciuc, Marian Mexicanu, Mirel Bria și Taraful Domnesc, Elisabeta Turcu, Daniela Cernea, Polina Gheorghe, Ansamblul Artistic Ciocârlia sub bagheta lui Cornel Turcitu și mulți alții.

(w882) 17 aprilie

V-am propus ca în a doua zi de Paști să vă prindeți în hora noastră, să cântați, să jucați și să vă simțiți români, să vă prindeți în povestea noastră acolo unde versul și ritmul se îmbină armonios pentru ca inima să se simtă cu adevărat acasă.

(w500) 17 aprilie

15:00 Cantec si poveste

* Studioul teritorial Tg.Mureş

*Editie speciala-invitati Veta Biris si Nicolae Furdui-Iancu (I)

Realizator Cristian Taran

Producător Vasile Braic

16:00 Cântecul de acasă

*Studioul teritorial Timişoara

*Duet popular-Zorica Savu și Raoul interpretează cântece de petrecere în cadrul unui spectacol cu public.

Producător Felicia Stoian

 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: sâmbătă, 04 mai 2024

Carmen Târnoveanu v-a așteptat alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...

 

#tvr3