loader
Foto

Două ediții Remix, între Sincretism și Multimedia, cu Mircea Florian

La TVR 3 şi online pe TVR+, două ediții Remix dedicate lui Mircea Florian. Sâmbătă,  20 și 27 mai, de la ora ora 19.00.

 

Remix

Edițiile din 20 mai şi din 27 mai sunt disponibile online pe TVR+.

Eu îl consider muzician pe Mircea Florian, deși n-a absolvit o academie de muzică.

Folk, rock, jazz prin improvizațiile sale multimediale, într-un sincretism în care sunetul și lumina, muzica și proiecțiile se amestecă întru noutate, avangardă, libertate...Totul încă din anii comunismului, de la aparenta sa iluminare șaizecistă până la înnegurarea din ultimii ani ’80. Nu ușor, dar folosind metafora la limită, până când depășea nivelul de înțelegere al culturnicilor comuniști.

Pentru că Florian rămâne unul dintre puținii folkiști din stirpea originară, care și-au scris și versurile, și muzica.

(w882) florian

În 1968, studentul la Cibernetică făcea primele valuri, cu o piesă tratând invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia, înregistrată și difuzată pe ascuns de un anume Cornel Chiriac. Au urmat festivalurile folk (abordate ca om cu chitara, apoi cu tot soiul de formații), experimentele sonore, muzica de film și de teatru... Ceata Melopoică în diverse componențe și stări de agregare, apoi Florian din Transilvania; după trei discuri mici, albumul din 1986, cenzurat, dar apărut - „Tainicul vârtej”.

(w882) 73

Este și anul în care Mircea pleacă să-și expună nălucirile artistice în Statele Unite ale Americii, apoi revine în Europa, oprindu-se în Germania Federală. Primul episod al emisiunii-portret găzduiește nu atât de multe arhive, dar concludente; folosind înregistrări audio din epocă (beneficiind de avantajul cantautorului de a-și fi organizat un studiou propriu, privat), realizatorii ilustrează cu trei videoclipuri (’74 – ’75), fotografii și imagini în mișcare de la festivalul „Club A”, din Club A (1974), de la deschiderile unor concerte Phoenix la Sibiu șiBucurești (1975, respectiv 1991), coloana sonoră a spectacolului de teatru TV „Piticul din grădina de vară” (cu Dorin Liviu Zaharia – 1972).

(w882) florian

În al doilea episod al Remixului dedicat lui Mircea Florian, ediţia din 27 mai, cântă cu Sarmalele Reci (1997), revine în deschiderea prietenilor de la Phoenix (Cetățean de Onoare la Satu Mare, orașul natal – 2006), reface în diverse formule Ceata Melopoică (Sala Palatului - 2002, Casa Studenților „Preoteasa” - 2007), concertează cu Shukar Collective (2005) sau în nume propriu la „Folk You!” (2007 cu Costin Petrescu, 2008 cu fiul Mircea Lucas).

(w882) Club A

Cântă special pentru emisiunile Remix și Timpul Chitarelor, cu Dixie Krauser sau Hans Knall, intră în cluburi (FloriMan - 2009) și compune în continuare muzică de teatru și de film (în emisiune - „Ioana și Focul” din 2008). Martori intervievați, pe lângă cei de mai sus: Florian Pittiș, Andrei Oișteanu, Florin Silviu Ursulescu, Dan Oprina, Aurel Gherghel, George Stanca, Sorin Chifiriuc, Anton Petrașincu, Valery Oișteanu.

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Toţi împreună (R)

* Producător Bartha Ágnes

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3