loader
Foto

"Drumul lui Leşe" cu Alexandru Ilea

Vineri, 14 mai, ora 21.00, la TVR 3, v-ați putut bucura de "zicălile" din fluier ale maramureșanului Alexandru Ilea, care trăiește într-un oraș minier, Baia Mare, dar într-o lume știută numai de el!

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

La Baia Mare, fiecare om a uitat să comunice, să-și împărtășească binele și relele. Alexandru citește, găsește un petic de iarbă și un petic de cer în care să privească semnele anotimpurilor, să caute noaptea luna și ea să-i trimită vești despre lume, să vadă cum merg norii pe cer și cum foșnesc copacii, să vadă ce flori mai răsar dincolo de umbra lor. Trece prin anotimpurile orașului, le respiră, cu dor cu tot, le ia cu el acasă. Se stâmpără zicând din fluier.

(w882) Alexandru

"Zicălile" lui Alexandru sunt ca fierul și aspre ca pământul, neîmpietrite, vii, nemăsurate, cu erori și spontaneități neașteptate. Au suișuri și coborâșuri. Zicerea este în el, se înnoiește. Melodia, este o invenție, o inspirație spontană, liberă, are caracter ornamental.

(w882) Alexandru

El intuiește fără să se bazeze pe indicații, pe tipare, pe canoane. "Zicălile" lui Alexandru vin din străvechime și s-au întipărit în el, au un rafinament emoțional deosebit.

(w882) Alexandru

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul și actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882) Alexandru

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

11:00 Toţi împreună

* Studioul teritorial Timişoara/Craiova

*Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Alte minorităţi

Producător Miodrag Obradov

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3