loader
Foto

Galerie foto

"Drumul lui Leșe" revine cu emisiuni atractive

Vineri, 6 mai, de la ora 21.00, la TVR 3, Grigore Leșe vă invită la Groși, în prima ediție din noul sezon.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Invitați: Florin Boltea, primarul Comunei Groși, Daniel Leș, Dumitru Dobrican, Comunitatea din Groși

Moderator: Grigore Leşe

Dansul este, la origine, un act magic, o formă rituală de exprimare a miturilor, a sentimentului religios, actului ritual al muncii, a gestului omenesc defensiv față de agresiunea presupusă a duhurilor malefice, a unirii dintre bărbat și femeie în scopul procreației, a cultivării agricole a pământului, a bucuriilor festive sau a durerii de doliu.

(w882)

Sunt dansuri cosmogonice care mimează Creația Universului, dansuri erotice care reproduc teogonic, apotropaice, care urmăresc alungarea demonilor dintr-o persoană, dintr-o casă, dansuri nupțiale simbolizând unirea dintre bărbat și femeie prin nunta care reface arhetipul divin al căsătoriei sacre.

(w882)

Jucând, feciorii și însurații urzesc o nouă lume. Bat pământul să iasă norocul. Este o luptă împotriva unei lumi întoarse pe dos. Jucăușii limitează un spațiu, îl sacralizează și asigură veșnica reîntregire.

(w882) 2

La Groșii Băii, horile și jocurile sunt încă vii. Viața are ritm, vorbirea are ritm, au o adevărată constelație a ritmurilor și a sincopelor vieții. Viața groșenilor este o probă a timpului bun și a locului curat.

(w882) er

Drumul lui Leșe revine în grila de primăvară cu emisiuni atractive. Vor veni pe Drumul lui Leșe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care trebuie adus in atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leșe înseamnă un dialog de împăcare și  de bucurie.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3