loader
Foto

Duminică la Remix: Povești cu poezie de departe...cu cântec

La TVR 3, de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, două povești cu poezie de departe (Sydney și New York)...cu cântec! Ce fac românii din diaspora pentru literatura română descoperiţi la „Remix”, de la ora 22:00.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Daniel Ioniță (Australia)

A plecat după părinţi spre SUA, în 1980, dar de la Viena a schimbat direcţia şi a ajuns în Noua Zeelandă.

Din 1989 s-a mutat în Australia şi de atunci s-a reapropiat de cultura română, în particular de literatură.

(w882) Daniel Ion

În 2008, plecând de la câteva melodii pop-rock-folk celebre deopotrivă prin versurile lor, a început să traducă în limba engleză, încurajat de prietenii de departe.

(w882) Daniel Ion

În câţiva ani traducerile s-au strâns până au atins masa critică, în opinia editurii Minerva, care a publicat astfel prima antologie de poezie românească în limba engleză, „Testament”, girată de câțiva consultanți literari, nativi ai limbii engleze.

(w235) Vol Testam

Consulatul României din Australia a lansat volumul în 2012 şi, mai mult, a înmânat „Glossa” lui Eminescu lui Tug Dumbly, un actor australian în vogă, care a recitat-o în Parlamentul din New South Wales, în Ziua Naţională a României.

(w882) Cu Florice

De atunci, în România sau la Antipozi, evenimentele au continuat, cu participarea unor personalități precum Alex Ștefănescu, Nicu Alifantis, Adrian Ivanițchi.

(w882) CU Alex St

La rândul său, Daniel Ioniță a publicat un volum de versuri proprii, iar în 2015 a fost lansată o a doua ediție a antologiei, mult mai cuprinzătoare, în paralel cu alte evenimente ale Academiei Româno-Australiene pentru Cultură și Știință. O poveste cu cântec... din clasici!

Valery Oișteanu (SUA)

Fratele mai celebrului Andrei Oişteanu, Valery are o viaţă mult mai aventuroasă. Poet revendicându-se de la suprarealişti, în 1972 a plecat in Tibet, pe un traseu iniţiatic al generaţiei hippie. După un an, se stabileşte în East Village (cartierul boemei newyorkeze, în particular al beatnicilor), vizavi de celebra biserică St Marks.

(w882) Valery OiĹ

Acolo unde l-a întâmpinat chiar Allen Ginsberg: „Avem printre noi un dadaist din România!“ „Ştia de Tzara că fusese român, dar de alţii i-am povestit eu: Brâncuşi, Eliade, Ionesco...“, povestește Valery.

Oișteanu a înfiinţat la New York o Societate a Poeţilor şi Artiştilor Suprarealişti, căreia în timp i s-au alăturat personalitaţi americane; acolo au ajuns, în 1985, Gellu şi Ligia Naum, Gherasim Luca în ’92, Daniel Spoerri, Saul Steinberg şi încă alte figuri ilustre…

(w882) Cu Gellu N

Întâlniri cu celebrități? Ferlinghetti, Corso, Orlowski, Hunkie, Berrigan, Johnson. Plus Borges, care i-a fost profesor la Columbia University, ori Andy Warhol, părintele pop-art-ului de care românul este influențat până astăzi, expunând la rândul său colaje și jurnale inedite.

(w882) Valery OiĹ

În America, Europa sau România (în vacanțe anuale), Valery recuperează și promovează suprarealismul românesc interbelic – Luca, Trost, Naum, Pană, Brauner, Herold şi aşa mai departe.

(w882) De veghe

A tradus poeziile lui Gellu Naum şi Virgil Mazilescu, însoţindu-le cu monografii ale întregii generaţii poprite de regimul comunist. De citat aici reviste culturale americane importante precum „The Voyeur“, „The Matter“, „Cover“, „The Flue“ şi „Dream Helmet“.

În ultimii ani i-a dedicat un spectacol lui Gherasim Luca, pe ambele maluri ale oceanului, iar în 2016 (anul centenarului DaDa) a repetat figura cu un performing.

(w882) Dada 2016

Realizator Doru Ionescu

***

Foto:  Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3