loader
Foto

Duminică, la Remix, trei portrete cu cântec din Germania, Belgia și România

Duminică, 18 decembrie, ora 22:00 la TVR 3:  ziua, ora şi locul de întâlnire cu noile povești de viaţă...cu cântec, depănate de Doru Ionescu.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ADRIAN DINU

Chitarist timişorean orientat din copilărie spre chitara clasică, Adi a cântat în adolescenţă cu diverse grupuri.

În studenţie s-a oprit la un concept propriu rock acustic, Abra.

(w882) Adrian

Cu basistul Christian Podratzky şi bateristul Vali Potra, a câştigat ani de zile toate concursurile la care au participat.

(w882) Adrian

Până în 1990, când pleacă în Germania şi dă de o altă industrie muzicală.

(w882) Adrian

Cântă în continuare, cu succes, împreună cu un alt chitarist performant, alături de mai mulți instrumentiști români, lansând și două discuri înregistrate în limba engleză.

(w882) Adrian

Profesor de chitară la Heppenheim, după 2000 revine pe piaţa muzicală din România cu trioul clasic și melodiile optzeciste, apoi şi cu noi compoziții, mare parte dintre ele înregistrate cu solistul Mircea Baniciu (pe două discuri), iar la chitară îl pune în valoare pe chitaristul concitadin Horea Crişovan.

(w882) Adrian

Primul dintre cele trei albume discografice Abra – „La frumuseţea ei”, reeditat de curând – rămâne în opinia realizatorilor emisiunii unul dintre cele mai valoroase discuri româneşti, valorizând poeziile clasicilor și texte proprii.

QUENTIN VAL

Pe numele adevărat Cosmin Hopârtean, Quentin este rezident de mic în Bruxelles, ajungând acolo împreună cu părinții săi, imediat după Revoluţie.

(w882) Quen

Inițial a pășit pe drumul unei cariere muzicale clasice, parcurgând toate studiile de specialitate - academie/ conservator - definitivate de un masterclass la Luxembourg. Dar nu muzica simfonică l-a acaparat, ci aceea pop a generaţiei sale, după un accident nefericit la mâini.

(w882) Quen

Stilul său pleacă de la șansoneta franceză (Brel, Aznavour) reeditată în cheie modernă, cu inserții soul, blues, rock și clasic.

(w882) Quen

Fostul pianist concertist vorbeşte foarte bine limba română, atât din familie, cât şi pentru că a vrut să scrie şi să cânte în limba înaintaşilor săi, urmând și cursuri private la București.

(w882) Quen

De ani de zile, cântă (voce/ pian) la Casa de cultură belgo – română Arthis și lansează propriile compoziții.

(w882) Quen

După un prim disc în colaborare cu producători români, a continuat pe cont propriu la Bruxelles; ediția vizualizează mai multe videoclipuri filmate și editate de Cosmin, puțin cunoscute în România.

CIPRIAN MATEIAN

Chitarist şi solist vocal din Baia Mare, Ciprian s-a afirmat la festivalurile naţionale pop-rock în anii ’90, cu grupul B’N’G înființat în orașul natal. A lansat și un album discografic, dar la nivel național fost chemat să cânte în paralel cu nume mai cunoscute, precum Compact ori Paula Seling (Gaşca de Acasă).

(w882) cicero

Până la urmă, pentru a se întreţine din ceea ce ştia să facă cel mai bine, a luat calea străinătăţii, mai întâi cu grupurile unor muzicieni români din Germania, precum Mircea Tudoran.

(w882) cicero

Apoi, cu trupe organizate în nume propriu (cea mai cunoscută – Alphard), a cântat (împreună cu soţia sa solistă, Lorena) pe nave de croazieră în jurul lumii.

(w882) cicero

Din păcate, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, repertoriul cerut pe vapor este format din succese internaționale.

(w882) cicero

La sfârșitul fiecărui contract, cei doi soți revin la matca maramureşeană, pentru a reitera ideea unei formații proprii, cu care să lanseze melodiile lor, originale.

***

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraş... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3