loader
Foto

Duminică, la TVR 3, rock și muzică electronică

Duminică, 9 aprilie, la TVR 3, rock și muzică electronică cu Cristi Marinescu și Romulus Cruceanu. De la ora 22.00, la Remix.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cristi Marinescu (Danemarca)

Ca şi fratele său, Cristi a studiat pianul…până când a descoperit chitara – momentul în care a fost „arestat” de rock.

Până la Voltaj, prima trupă de nivel naţional în care a evoluat, chitaristul a cântat cu Atomic, Quartz şi Harap Alb, inclusiv cu membri de la etalonul optzecist Iris. În paralel, a fost alături de voga hard rock din anii ’70 până a gustat din...heavy-metal. „Şcoli elementare” cu mulţi colegi notorii, urmate de „studiile superioare” alături de celebrii Roşu şi Negru!

După 1989, când cele mai mari grupuri autohtone de gen au plecat în străinătate sau au întrerupt activitatea muzicală, Cristi a trecut cu Liviu Tudan în studiouri. Live (şi nu numai), a revenit la heavy metal, alături de proiectul MS fondat de vechiul coleg şi prieten, bateristul Doru Istudor.

În paralel, Marinescu a înregistrat cu Adi Constantinescu mai multe discuri de standarde rock, plus unul de compoziţii proprii. La Aalborg de opt ani, şi-a dus toate amintirile muzicale din România, nu puţine (inclusiv instrumente). Ultima dată a cântat aici pentru emisiunea noastră, dar colaborările au continuat, precum pe discul MS recent lansat, „Carne de tun”.

(w882) Marinescu

Romulus Cruceanu (SUA)

O poveste cu cântec, începută sub auspicii muzicale încă de la şase ani, când a început să studieze vioara. Visul utopic al lui Romulus - acela de a studia compoziţia, în America – a devenit realitate când preşedintele Jimmy Carter a acordat României râvnita clauză a naţiunii celei mai favorizate. La New York din 1980, a avut şansa să studieze, apoi să şi predea la Queens College – „Aaron Copland”, în laboratorul lui Robert Moog, inventatorul sintetizatorului. Prin urmare, s-a dedicat muzicii electronice, iar primul dintre discurile sale a fost nominalizat în 1993 la premiul Grammy (secţiunea new age).

„Garden of Silence”, apoi „Firedance”, iar după prima vizită în România liberă, a lansat și acasă „Eterna Recoltă”. Au urmat, după 2000, proiecte inspirate din țară - unul dedicat zeului dac Zamolxis, apoi încă vreo două, fără disc.

În anii din urmă, a colaborat la New York cu Ljubisa Ristic (chitarist, ani de zile cântând la sitar pe scenele româneşti), iar la Londra cu Space Donovan, pentru spectacole tip musical. Revine anual în România, ultima dată lucrând la un nou concept - „Agnus Day”. „Noul proiect - «Mielul Domnului» - este un ecou al mai multor culturi… un concept nu religios ci mistic, în care sunt orientat spre muzici de mai multe facturi - clasică, folclorică, electronică…”

(w882) Romulus

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:55 Teleshopping-Publicitate

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Gabriela Baiardi

Transmisiune directă

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3