Pe 15 ianuarie, de la orele 14.00 şi 20.00, la TVR 3, Doru Ionescu vă invită în cadrul emisiunii "Poesis" să descoperiţi, alături de versurile eminesciene recitate de mari actori, o altă faţetă a operei poetului.
S-a compus multă muzică, de toate genurile, pe versurile lui Mihai Eminescu; nu e exclus ca poetul să fie cel mai folosit… textier din muzica românească.
În rock și folk, încă din ultimii ani '60, muzicienii au compus și cântat pe versurile eminesciene. O parte dintre filmări sunt repuse în pagină în emisiunile „Eminescu – muzica poeziei”, reluate din arhiva „Remix”, din 2000 (Anul Eminescu) încoace: Sideral, Sincron, Olympic 64, Mondial, Romanticii, Savoy, Roșu și Negru, Pro Musica, Adriana Ausch, Stepan Project, Rock Filarmonica Oradea. Intervievați: Florian Chelu, Ilie Stepan, Doru Tufiș, Mircea Drăgan, Cornel Fugaru.
Notă aparte pentru opera rock „Luceafărul”, cu premiera mondială online, în 15 ianuarie 2020, ora 16.15, din care vom prezenta ample selecțiuni în emisiunea din aceeași zi, de la ora 20, la TVR 3. După compunerea muzicii (2015 – 2018), cu o avanpremieră live în 15 ianuarie 2019, muzicianul Adrian Tăbăcaru (absolvent la percuție al Academiei de Muzică din București) și artistul video Costin Chioreanu (celebru grafician român douămiist, cu acțiune în zona muzicală)
au dus la bun sfârșit în ultimul an un film de animație, folosind coloana sonoră gen operă rock. Cu sprijinul Ioanei Ieronim (libretul) și al altor oameni de bine, soliști și instrumentiști (din muzica rock și clasică), întreaga producție audio–video are la bază traducerea operei eminesciene realizată de Dimitrie Cuclin.
O muzică orchestrată generos, înregistrată cu un arsenal impresionant, de la soliști și coruri până la instrumentele cu vocație simfonică ori metal-rock!
Sursă foto: facebook ROCK FILARMONICA ORADEA şi Adi Tăbăcaru