loader
Foto

Emy Drăgoi invitat la „Drumul lui Leşe”

Vineri, 19 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3, Grigore Leşe și invitatul său ne provoacă la discuție despre tradiție și originalitate în folclor.  

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Emy Drăgoi practică o improvizație spontană, legată de intuiție și inspirație de moment, fără a fi bazată pe indicații, tipare, canoane. Nu există o improvizație absolut liberă, deoarece nu putem fi rupți de tradiția unor muzici sau de o stare muzicală anterioară nouă, deja întipărită în subconștient în momentul actului improvizatoric.

(w882)

În folclor, Emy Drăgoi are o dispoziție improvizatorică bazată pe unele formule în speciile cu structură liberă (exemplu – doinele). Emy Drăgoi practică și împlinește improvizațiile existente prin tradiție.

(w882)

Jazz-ul, aspect al artei muzicale și fenomen caracteristic al artei sec XX, bazat pe un mod specific de exprimare a gândirii muzicale, azi răspândit și adaptat condițiilor proprii de toate popoarele lumii. Muzica de jazz a fost creată de negrii din Sudul Americii de Nord care au folosit teme din folclorul propriu şi din muzica europeană. Au păstrat din tradiția strămoșilor sistemul ritmic, maniera de frazare și felul de tratare a materiei sonore, precum și unele elemente armonice ale bluesului. Au împrumutat din muzica europeană sistemul melodic, armonic și instrumentația. Fiecare muzician are o manieră proprie de frazare, cât și de tratare a materiei sonore (atac, vibrato, inflexiuni, glissandi), frazarea și sonoritatea condiționându-se reciproc în care improvizația capătă o importanță considerabilă.

(w882)

Despre toate acesta, în ediţia din această săptămână a emisiunii „Drumul lui Leşe”.

Invitat: Emy Drăgoi

(w882)

***

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

Moderator: Grigore Leşe

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

***

Edițiile emisiunii pot fi urmărite și online pe TVR+.

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3