loader
Foto

Eugen Gondi - baterist de jazz şi artist plastic, personaj la „Remix”

Duminică, 12 iunie, de la ora 22:00 la TVR 3, ați aflat povestea vieţii celui mai important baterist român de jazz, Eugen Gondi – în emisiunea „Remix”.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În Amsterdam trăieşte, din 1992, Eugen Gondi, cel mai important baterist din jazz-ul românesc al anilor ’70 – ’80. Mai cunoscut în Olanda ca artist plastic, în România ajunge arar, dar nu „iartă” nici un jam-session, atunci când este invitat. Iar povestea carierei sale pune câteva cărămizi la istoria muzicii româneşti, începând cu 1969, când participă la primul festival naţional de la Ploieşti.

(w882) Alb negru

Angajat la Animafilm în 1970, Gondi ajunge la celebrul club de jazz de la Casa Studenţilor din Bucureşti. În scurt timp este în cvintetul Bucureşti, trupă cu succese la nivel european (cu Marius Popp, Dan Mândrilă, Johnny Răducanu şi Ştefan Berindei); în emisiune apar acompaniind-o pe Aura Urziceanu. Revenit la Timişoara, cântă cu mari instrumentişti din zonă (de la Oschanitzky şi Weiner până la generaţia următoare), iar activitatea cu cele mai importante grupuri continuă şi cu cei din restul ţării; de altfel, i-ar fi mai uşor să enumere cu cine n-a cântat.

(w882) Alb negru

(w882) Alb negru

În Olanda a lucrat până de curând ca restaurator la Muzeul Regal, dar nu a agăţat niciodată beţele în cui. Cu pianistul Curtis Clark a scos un disc bine cotat; echipa TVR i-a ilustrat portretul cu imagini inedite, la repetiţii, în trioul Bemmel, Gondi & Monteiro. Cu studenţii români din Olanda a avut mai multe colaborări (în primul rând cu Cătălin Milea – proiect venit şi la festivalul de la Gărâna). La ora realizării emisiunii, în toamna lui 2011, Eugen revenise şi pe scena timişoreană, între vechi colegi precum Dan Ionescu, Toni Kuhn, Johnny Bota, Vasile Dolga şi Lucian Nagy.

(w500) Muzeu

(w882) Gondi 2016

(w882) Vernisaj

(w882) Trio

(w882) Portret Go

(w882) Amsterdam

La finalul ediţiei, un reportaj inedit cu acordeonistul Emy Drăgoi, mai cunoscut la Paris, ca şi violonistul Florin Niculescu, decât în ţară. Cântând îndeobşte cu mari muzicieni francezi, el revine acasă cu câte un proiect deosebit. Dincolo de jazzul manouche, sunt de enumerat atât un spectacol dedicat Mariei Tănase, cât şi festivalurile acordeonului, ori „CineAcordeon” - reilustrarea sonoră live (în timpul proiecţiei) a unor filme artistice din perioada de pionierat, fără sunet.

Foto: Arhiva personală & credit Adriana Cârcu, la vernisajul din Amsterdam

(w882) Duo

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3