loader
Foto

Eugen Mihăescu se întoarce la „Guitaromania”

Portret pe partitură rock la „Remix”, ediţia de sâmbătă, 14 aprilie, ora 22.45, la TVR 3.

 

Remix

Creator de muzici și nu compozitor... Textier și nu poet... Instrumentist și nu chitarist...

Așa scrie pe profilul facebook al lui Eugen Mihăescu, celebru în primul rând datorită grupului rock Krypton, inventat în urmă cu 35 de ani.

(w882)

Un portret de chitarist și compozitor, care remixează multe dintre faptele sale muzicale, nu numai alături de formația cu care se identifică. Ocazia filmării este deosebită, Eugen aflându-se în anticamera lansării unui al doilea disc solistic.

(w882)

Ediția reeditează - uneori după decenii de la prima difuzare – momente din istoria rockului românesc descoperite recent în arhiva TVR. Videoclipuri, filmări de platou și concerte din anii `80 ilustrează lansarea trupei new-wave Krypton pe marile scene ale țării și continuitatea grupului în manieră metal-rock, imediat după Revoluție.

(w882)

Opera rock „Lanțurile” rămâne una dintre marile contribuții la istoria rockului românesc, prea puțin cunoscută în lipsa arhivelor video, în schimb apar câteva personaje cheie pentru care Eugen a compus: Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Runceanu, Laura Stoica...

(w882)

Discul solo „Guitaromania”, grupul instrumental jazz-rock Axa Project sunt reflectate în parcursul muzical al lui Eugen, ca și revenirea pop-rock alături de o nouă formulă Krypton, din nou de top. Din 2009, reluarea colaborării cu solistul Gabriel „Guriță” Nicolau în emisiunea „Timpul chitarelor” a dat semnalul reunirii, după câțiva ani, a întregii formule nouăzeciste Krypton: cu bateristul Răzvan „Lapi” Lupu, claviaturistul Sorin Voinea, marele câștig din anii `90 și cu basistul Dragoș Docan, celălalt pilon important încă din anii `80.

(w882)

Cu marea reunire și un disc unplugged Krypton, plus proiectul Nimic Întâmplător, povestea rock a lui Eugen ajunge în prezentul continuu; interviul din ianuarie 2018 l-a surprins pe chitarist în studioul de acasă, înregistrând cu frenezie pentru un al doilea disc din seria „Guitaromania”.

(w882)

Foto: arhiva personală, facebook

Realizator: Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online la TVR+.

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)
 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3