loader
Foto

Despre expoziția de fotografie “Aproape, departe”

Semnată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Național “Ion Luca Caragiale” din București, expoziția virtuală de fotografie a fost vernisată în cadrul Festivalului Național de Teatru și poate fi vizitată până pe 29 noiembrie.

 

Periplu imaginativ printre cele mai reprezentative spectacole prezentate de Teatrul Național din București în ultimii șase ani, expoziția oferă vizitatorului ocazia de a desfiinţa distanța inerentă dintre actor și spectator și de a familiariza cu un alt fel de emoție artistică. Este o continuarea a unei alte expoziții similare pe care fotograful a prezentat-o publicului: “Touching”.

Florin Ghioca, cel care surprinde și imortalizează prin intermediul aparatului de fotografiat acea clipă inefabilă a fiecărui mare actor care se oferă pe sine în cadrul spectacolului, nu se mulțumește doar cu rolul de observator al actului artistic, ci merge de fiecare dată mai departe, sondând prin unghiurile de abordare universul, mistic aproape, care se creează între actor și spectator, acea emulație creatoare, schimbul de energie care se realizează între cei aflați pe scenă și cei ce trăiesc actul artistic dincolo de ea.

Printre actorii care se regăsesc în ipostaze emoționante în fotografiile expoziției „Aproape, departe” se află: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Mircea Rusu, Mihai Călin, Horațiu Mălăele, Mihai Constantin, Dan Puric, Monica Davidescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Irina Movilă, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean și mulți alții.

De asemenea, în expoziție au fost selectate și imagini din spectacolele „Cine l-a trezit pe Yorick”, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și „May B” al companiei Maguy Marin, Franța.

(w882) aproape 2

„Să nu uităm, în ciuda distanțării impuse de lege, că apropierea dintre noi este foarte importantă, mai ales acum, după aproape un an de izolări. Și chiar dacă momentan nu ne-o permitem, măcar să îi admirăm pe actorii care în „vremuri bune” reușeau să ne trezească atâtea emoții prin gesturile lor firești de apropiere pe scenă. Ne lipsesc îmbrățișările și mângâierile celor dragi, chiar și o banală strângere de mână. Această expoziție este un demers care își propune să readucă speranța celor care se simt pierduți. Suntem aproape și totuși atât de departe unii de ceilalți. Să sperăm că nu pentru mult timp, mărturisește Florin Ghioca.

Însă cu toții avem nevoie de teatru. Teatrul privit ca o oglindă a lumii în care trăim și a lumii interioare pe care fiecare individ și-o construiește.

Ori, acesta reprezintă marele talent al fotografului: să desființeze printr-un singur click al obiectivului distanțele dintre oameni. Căci dincolo de personajele reprezentate, dincolo de emoția creată privitorilor, umanitatea actorului transpare în fiecare gest imortalizat într-o fotografie.

E a doua expoziție virtuală de fotografie de teatru pe care o realizez. E singura de gen în FNT de anul acesta. Am propus acest proiect care vrea să arate cât de important este să rămânem aproape unul de altul. Le arătăm oamenilor că actorii sunt un exemplu pentru ei. În ciuda distanțării fizice care se impune și este firească în vremurile pe care le trăim, totuși e bine să nu uităm să fim aproape unii de alții. Sunt fotografii realizate în ultimii 6 ani la Teatrul Național București”, explică fotograful.

Expoziția „Aproape, departe” poate fi vizitată de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tabletă, laptop, calculator) până pe 29 noiembrie online.

***

Surse foto: FNT, Florin Ghioca

Un articol de Irninis Miricioiu

10:00 Teleşcoala în limba maghiară

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Limba si literatura romana, cl. VI-Sandor Veronica

*Chimie, cl. XII-Madaras Ildiko

Producător Fekete Hajnal

Emisiune transmisă în regim de direct

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

Nicolae Cioancă, invitat la „Cântec și Poveste

Nicolae Cioancă, invitat la „Cântec și Poveste"

publicat: marţi, 19 noiembrie 2024

Vineri, 22 Noiembrie 2024, la TVR 3, de la ora 15.00, vă invităm să cunoașteți povestea drumului în cântecul popular bârgăuan, a interpretului ...

 

#tvr3