loader
Foto

Despre expoziția de fotografie “Aproape, departe”

Semnată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Național “Ion Luca Caragiale” din București, expoziția virtuală de fotografie a fost vernisată în cadrul Festivalului Național de Teatru și poate fi vizitată până pe 29 noiembrie.

 

Periplu imaginativ printre cele mai reprezentative spectacole prezentate de Teatrul Național din București în ultimii șase ani, expoziția oferă vizitatorului ocazia de a desfiinţa distanța inerentă dintre actor și spectator și de a familiariza cu un alt fel de emoție artistică. Este o continuarea a unei alte expoziții similare pe care fotograful a prezentat-o publicului: “Touching”.

Florin Ghioca, cel care surprinde și imortalizează prin intermediul aparatului de fotografiat acea clipă inefabilă a fiecărui mare actor care se oferă pe sine în cadrul spectacolului, nu se mulțumește doar cu rolul de observator al actului artistic, ci merge de fiecare dată mai departe, sondând prin unghiurile de abordare universul, mistic aproape, care se creează între actor și spectator, acea emulație creatoare, schimbul de energie care se realizează între cei aflați pe scenă și cei ce trăiesc actul artistic dincolo de ea.

Printre actorii care se regăsesc în ipostaze emoționante în fotografiile expoziției „Aproape, departe” se află: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Mircea Rusu, Mihai Călin, Horațiu Mălăele, Mihai Constantin, Dan Puric, Monica Davidescu, Marius Manole, Dana Dogaru, Irina Movilă, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean și mulți alții.

De asemenea, în expoziție au fost selectate și imagini din spectacolele „Cine l-a trezit pe Yorick”, de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și „May B” al companiei Maguy Marin, Franța.

(w882) aproape 2

„Să nu uităm, în ciuda distanțării impuse de lege, că apropierea dintre noi este foarte importantă, mai ales acum, după aproape un an de izolări. Și chiar dacă momentan nu ne-o permitem, măcar să îi admirăm pe actorii care în „vremuri bune” reușeau să ne trezească atâtea emoții prin gesturile lor firești de apropiere pe scenă. Ne lipsesc îmbrățișările și mângâierile celor dragi, chiar și o banală strângere de mână. Această expoziție este un demers care își propune să readucă speranța celor care se simt pierduți. Suntem aproape și totuși atât de departe unii de ceilalți. Să sperăm că nu pentru mult timp, mărturisește Florin Ghioca.

Însă cu toții avem nevoie de teatru. Teatrul privit ca o oglindă a lumii în care trăim și a lumii interioare pe care fiecare individ și-o construiește.

Ori, acesta reprezintă marele talent al fotografului: să desființeze printr-un singur click al obiectivului distanțele dintre oameni. Căci dincolo de personajele reprezentate, dincolo de emoția creată privitorilor, umanitatea actorului transpare în fiecare gest imortalizat într-o fotografie.

E a doua expoziție virtuală de fotografie de teatru pe care o realizez. E singura de gen în FNT de anul acesta. Am propus acest proiect care vrea să arate cât de important este să rămânem aproape unul de altul. Le arătăm oamenilor că actorii sunt un exemplu pentru ei. În ciuda distanțării fizice care se impune și este firească în vremurile pe care le trăim, totuși e bine să nu uităm să fim aproape unii de alții. Sunt fotografii realizate în ultimii 6 ani la Teatrul Național București”, explică fotograful.

Expoziția „Aproape, departe” poate fi vizitată de pe orice dispozitiv conectat la internet (telefon, tabletă, laptop, calculator) până pe 29 noiembrie online.

***

Surse foto: FNT, Florin Ghioca

Un articol de Irninis Miricioiu

13:55 Teleshopping-Publicitate

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Iaşi

* Medici de diferite specialități vin în studioul TVR Iași cu cele mai bune indicații și recomandări, temele alese fiind întotdeauna de actualitate. În plus, în această emisiune promovăm reușitele medicale din zona Moldovei, un stil de viață echilibrat și importanța prevenției.

* Adolescența, o întrebare fără răspuns?

Producător Claudia Dănăilă

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3