loader
Foto

Galerie foto

Festivalul Acustic, tema săptămânii la “Picătura de cultură”

Acustic Live Festival de la Reghin este un eveniment de promovare a chitarei şi a muzicii acustice live. Povestea festivalului am aflat-o din emisiunea “Picătura de cultură”, difuzată la TVR 3, joi, de la ora 22:00.

 

Picătura de cultură

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Există festival de folk, de chitară clasică, de blues sau jazz, dar nu exisă un festival care să le cuprindă pe toate. De la această idee a plecat muzicianul Silvan Stâncel când a pus bazele festivalului concurs de promovare a chitarei, indiferent de genul muzical, Acustic Live Festival.

Primul festival concurs din România pentru promovarea chitarei şi a muzicii acustice live, indiferent de genul muzical a adus toamna trecută pe scena Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin, pe lângă cei 33 de concurenţi, nume marcante ale folk-ului, blues-ului şi muzicii flamenco din România: Angela Mariaşiu, Maria Gheorghiu, Ovidiu Scridon, Silvan Stâncel, iar A.G. Weinberger a încheiat festivalul cu un concert de zile mari.

În această ediţie a emisiunii Picătura de cultură, echipa de la TVR Tîrgu Mureș ne povestește despre festival: idee, organizare, desfăşurare şi concertele care au încheiat fiecare din cele două zile de festival.

Ideea organizării unui festival de promovare a chitarei şi a muzicii acustice live, indiferent de genul muzical, i-a aparţinut muzicianului Silvan Stâncel. Cantautor, folkist, considerat unul dintre cei mai talentaţi chitarişti de flamenco din ţară, Silvan Stâncel este iniţiatorul proiectului Acustic Live în cadrul căruia, de 8 ani, organizează o tabără de chitară pentru tineri. Acustic Live Festival a fost, de fapt, o extensie a acestei tabere. Pe lângă noutatea unui festival de promovare a chitarei indiferent de genul muzical, pentru muzicianul din Alba Iulia, evenimentul desfăşurat la Reghin a avut o dublă semnificaţie. El a primit din partea fabricii de instrumente muzicale din localitate o chitară unicat care poartă brand-ul Silvan Stâncel.

AG Weinberger este recunoscut ca un muzician promotor al blues-ului american în România, chitarist şi cântăreţ. El şi-a adus aminte pe scena Festivalului Acustic desfăşurat la Reghin de primii lui paşi în muzică.

Destinul muzicii folk este acelaşi cu propriul destin. În ceea ce mă priveşte, cântecele mele sunt viaţa mea, sunt scrise cu sângele meu, cu bucuriile şi tristeţile mele, şi în ele se regăsesc aceia care mai au chef să stea de vorbă cu ei înşişi fără teama de a deveni ridicoli în faţa semenilor. Folkul nu ţine de modă, ci doar de faptul că ai sau nu curajul să recunoşti că sensibilitatea e o parte importantă din tine. Câtă vreme mai crezi că un cântec te poate face mai bun şi ai curajul să spui asta cu voce tare de pe scenă sau din sală, mai există speranţă. (Maria Gheorghiu)

Picătura de cultură: Festival Acustic – partea întâi

TVR 3: joi, 25.02.2016, ora 22:00

TVR Tîrgu-Mureş: sâmbătă, 27.02.2016, ora 19:00

 

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3