loader
Foto

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov şi Vox Maris Band din Chicago, la „Remix”

Sâmbătă, 24 iulie, de la ora 22:00, la TVR 3 și online pe TVR+, Doru Ionescu v-a invitat să revedeţi o ediție marca „Remix”.  

 

Remix

Acolo unde, în urmă cu aproape jumătate de secol, Phoenix filmau ultimul videoclip cu TVR, în cadrul natural de senzaţie al cetăţii Râşnov, echipa „Remix” a fost prezentă la ultimele două ediţii ale Festivalului de Film şi Istorii (2019 – 2020), cu două documentare.

(w882) festivalul

În anul pandemiei a fost finalizat prezentul reportaj, dar s-a şi schiţat o ediţie specială, din punct de vedere muzical, plănuită pentru ultima săptămână din iulie 2021: o celebrare a începuturilor folkului, a generaţiei generice - cum frumos îi spunea unul dintre membrii săi, regretatul Horia Stoicanu. Interviuri şi recitaluri cu monştri sacri ai genului, proiecţii ale unor filmări de arhivă, prezentări de cărţi şi discuri, momente in memoriam... Interviurile cu directorul festivalului, Mihai Dragomir, respectiv Radu Rădescu, coordonator muzical, trec în revistă istoria manifestării pornite în 2009, neoprită nici de pandemie, nici de carantină (anul trecut s-a desfăşurat on-line, crescând semnificativ audienţa în mediul virtual!). Fireşte, nu lipsesc exemplificările video.

(w882) rsnov

(w882) export

Grupul românesc Vox Maris din Chicago face de aproape un deceniu deliciul melomanilor români de peste ocean, în particular la evenimentele organizate de diaspora română din zonă. Producțiile din ultimii ani sunt de nivelul realizărilor pop-rock din țară, după cum se va vedea în parada videoclipurilor selectate în reportaj, iar CD-urile „Călători prin vise” și „Pâine și sare” au deja câțiva ani, de unde și interviul cu membrii grupului, în avanpremiera lansării unui nou album discografic.

(w882) vox maris

Membrii Vox Maris Band 2021Dan Păduraru (Galați) – voce & chitară, Adrian Nechiti (Reghin) – chitară, Dan Rizo (Deva) – tobe, Andrei Diaconu (Iași) – chitară bass.

(w882) vox maris

De precizat și faptul că o parte dintre melodii au texte scrise de poeta Alina Celia Cumpan (Caraș Severin), de asemenea rezidentă în Chicago. Una dintre piese - „Manifest” - a fost scrisă imediat după ce membrii trupei participaseră la o demonstrație locală care susținea democrația și statul de drept din România.

(w882) filmari ma

De altfel, așa cum se întâmplă în atâtea cazuri peste granițe, formația pare să fi reinventat sentimentul de patriotism. Dacă unele compoziții au filon etno, altele tratează subiecte istorice românești, de fiecare dată videoclipurile atașate dovedindu-se la nivelul celor din țară, ale artiștilor consacrați (un singur exemplu aici: „Sarmisegetusa”).

„Urăm românilor de pretutindeni putere și sănătate, să treacă cu bine de pandemie, să aibă curaj să caute adevărul și să îl accepte. Sperăm să venim și acasă, să cântăm pe scenele românești, acesta este visul nostru. Noi și aici cântăm în limba română, cine ar fi crezut - când am emigrat - că vom avea timp de așa ceva? Dar după ce ne-am aclimatizat, Dumnezeu ne-a adus împreună și am putut să îi bucurăm și pe alți compatrioți cu cântecele noastre.”

(w882) vox maris

***

foto: Daniel Secărescu, Vox Maris Band

Un articol de Doru Ionescu

15:00 Sport maxim

*Studioul teritorial Craiova

* Emisiunea « SPORT MAXIM » îşi propune să dezvăluie telespectatorilor performanţele sportive din regiunea Olteniei, şi totodată pe cei care, unii ştiuţi, alţii neştiuţi, au contribuit ca partea aceasta de ţară să fie una dintre cele mai bogate în rezultate de excepţie, pe plan regional, naţional şi internaţional. Nu întâmplător Oltenia a dat de-a lungul anilor performeri de nivel european sau mondial la majoritatea ramurilor sportive, iar Craiova este recunoscută pe plan naţional drept locul în care fotbalul este a doua religie.

Producător , moderator Valentin Pribeanu

Transmisiune în regim de direct

16:00 Nutri Info

*Studioul teritorial Tg.Mures

*Producător Simona Boanta

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3