loader
Foto

Festivalul Internațional "George Enescu": Concertele se văd la TVR3

La TVR3 a început pe 28 februarie difuzarea concertelor de la Festivalul Enescu 2021. Primele două au fost cele susținute de Orchestra Filarmonică "George Enescu" (28 februarie, ora 23.00) și Orchestra Filarmonică din Zagreb (1 martie, ora 23.00).

 

Începând din 28 februarie, în fiecare zi de luni și marti, vă invităm să urmăriți la TVR3 concertele de la Sala Mare a Palatului și de la Ateneul Român, susținute la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu".

Luni, 28 februarie, de la ora 23.00, ne-am delectat cu ORCHESTRA FILARMONICĂ "GEORGE ENESCU", aflată sub bagheta dirijorului PAAVO JÄRVI. Solista serii a fost celebra violonistă HILARY HAHN.

În program:

Enescu, Rapsodia română în re major op.11 nr. 2

Sibelius, Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47

Rahmaninov, Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27

Orchestra Filarmonică George Enescu a făcut să bată inima vieții muzicale românești chiar în centrul Bucureștiului, la Ateneul Român, locul unde tradiționalul se îmbină cu modernul, de mai bine de 140 de ani. În anii interbelici de aur, sub cupola Ateneului Român, cei mai mari muzicieni ai vremii precum Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Herbert von Karajan și Pablo Casals au putut fi ascultați și aplaudați.

Istoria și cromatica de pe fresca rafinată din Marea Sală de concerte a Ateneului au fost pictate de Costin Petrescu (1872-1954). Clădirea este un monument istoric inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO cu un rol esențial în cultura românească. Orchestra și corul sunt la fel de rafinate: expresivitate variată, rezonanțe bine echilibrate și virtuozitate superbă.

Alături de maestrul Cristian Mandeal, care a fost director general timp de aproape douăzeci de ani (1991-2010), Orchestra Filarmonică George Enescu s-a bucurat de colaborarea cu mai mulți dirijori. După întoarcerea în România în 1990, Sergiu Celibidache a fost numit director onorific al orchestrei. Horia Andreescu, unul dintre cei mai apreciați dirijori români recunoscuți la nivel internațional, a fost timp de câțiva ani dirijor asociat și a devenit director muzical principal al orchestrei în sezonul 2010-2011. Sergiu Comissiona, Lawrence Foster precum și Angela Gheorghiu, Ileana Cotrubas, Placido Domingo, Jose Carreras, Heinrich Schiff, Seiji Ozawa și Maxim Vengerov sunt doar câteva dintre personalitățile care au reînviat Ateneul Român. Pe listă mai figurează Ion Marin, Christoph Adt, Christian Badea, Misha Katz și Camil Marinescu.

Aceste proiecte au înflorit sub noua conducere a Filarmonicii, și anume Andrei Dimitriu (din 2010). O nouă serie de concerte educaționale ample ale orchestrei simfonice care promovează atât muzica tradițională modernă, cât și cea românească, precum și o nouă renaștere a programului „Conferințele Ateneului”. Diferitele activități artistice cu Nicolae Licaret în calitate de director artistic adjunct din 1991, au fost dezvoltate cu succes atât pe scenă, cât și în studioul de înregistrări. În afară de cele aproape 200 de concerte anuale, orchestra simfonică a înregistrat mai multe LP-uri și CD-uri și a făcut turnee frecvente în Europa, Asia și Orientul Îndepărtat.

(w882) Concert At

Marți, 1 martie, de la ora 23.00, s-a difuzat concertul susținut la Ateneul Român de ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN ZAGREB, sub bagheta lui DAWID RUNTZ. Soliștii serii au fost VALENTIN ȘERBAN, vioară – câștigător al Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2020/2021 și JAE MIN HAN, violoncel – câștigător al Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2020/2021.

În program:

Blagoje Bersa, Idila pentru orchestră op. 25b

Johannes Brahms, Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră în la minor op. 102

George Enescu, Uvertura de concert pe teme populare românești op. 32

Igor Stravinski, Suita "Pasărea de foc" (versiunea revizuită în 1945)

Orchestra Filarmonică din Zagreb există ca orchestră profesionistă încă din 1871, însă i s-a atribuit numele actual în 1920. În acest timp, Orchestra a fost în fruntea artei muzicale, nu numai în Zagreb, ci și în toată Croația și în lume. În cea mai mare parte, Orchestra Filarmonicii din Zagreb își datorează succesul unui număr de directori artistici și dirijori principali, și anume Ivan pl. Zajc, Krešimir Baranović, Milan Sachs, Friedrich Zaun, Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Pavel Kogan, Kazushi Ono, Alexander Rahbari, Vjekoslav Šutej, David Danzmayr și David Runtz, nou ales în funcție. În ultimele sezoane, a cântat la Carnegie Hall din New York, în Argentina, Oman, Kuweit și China, urmate de spectacole la Viena, Salzburg, Lisabona, Budapesta, Varșovia, Cracovia, Moscova, Sankt Petersburg, Roma, Dresda, Zurich și Milano.

Orchestra este, de asemenea, o susținătoare puternică a dezvoltării tinerilor muzicieni, atât prin intermediul Premiului pentru cel mai de succes muzician, acordat anual, cât și prin susținerea de concerte pentru Academia de Muzică din Zagreb, unde studenții academiei au șansa de a cânta ca soliști, dirijori și compozitori.

***

În perioada 28 august – 26 septembrie 2021, Televiziunea Română a transmis cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" – cel mai important proiect cultural din România, un reper pentru melomanii din întreaga lume.

În acord cu misiunea sa publică, TVR a oferit telespectatorilor, în perioada amintită mai sus, concerte susţinute de mari orchestre ale lumii, interviuri în exclusivitate, ştiri şi ediţii speciale dedicate acestui prestigios eveniment.

În calitate de coproducător şi official broadcaster al Festivalului Internaţional George Enescu, Televiziunea Română difuzează, începând cu data de 28 februarie 2022, în fiecare zi de luni și marti, Concertele de la Sala Mare a Palatului și Concertele de la Ateneul Român.

***

Producător: Valentina BĂINȚAN

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediţii, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)
 

"La casa cu oameni buni" - cântece de voie bună

publicat: joi, 09 ianuarie 2025

Vă invităm să petrecem împreună la început de An Nou, alături de nume îndrăgite ale cântecului nostru popular, în spațiul emisiunii "Cântec și ...

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

publicat: miercuri, 08 ianuarie 2025

La Interviurile FILIT vă propunem un dialog fascinant cu Kapka Kassabova, una dintre cele mai profunde și talentate voci ale literaturii ...

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

 

#tvr3