loader
Foto

Galerie foto

„Iașii în carnaval”, spectacolul interzis de comunişti în 1989, difuzat la TVR 3

Sâmbătă, 24 ianuarie, de la ora 20:00 la TVR 3 ați putut urmări montarea lui Victor Ioan Frunză după „Iaşii în carnaval” de V. Alecsandri, interzisă de comunişti în decembrie 1989.

 

„Am avut un vis care m-a încrețit din talpă pân-în creștet […] O revoluție! Un complot înfricoșat!” (Tachi Lunătescu)

Spectacolul realizat la Teatrul Național din Cluj a avut premiera la 1 decembrie 1989. Spectacolul„Iașii în carnaval” s-a constituit într-un fel de preambul al evenimentelor Revoluției Române. Subiectul piesei, ca și montarea, l-au determinat pe reprezentantul cenzurii comuniste să fugă din sala de spectacol. Deşi spectacolul a fost interzis, înregistrarea, care surprinde întreaga atmosferă a serii teatrale, atât pe scenă cât şi în sală, a fost difuzată de către Televiziunea Română Liberă după Revoluția din decembrie.

Acțiunea piesei pleacă de la coșmarul personajului principal – postelnicul Tachi Lunătescu - și de la spaima acestuia de... revoluție! Comicul de situație și cel de limbaj conturează portretul unei lumi refractare la schimbare. „Iaşii în carnaval a iritat şi mai mult pe unele înalte ipokimene; căci ea loveşte în acei ce au mare interes a nu se forma la noi o opinie publică, menită de a condamna faptele lor.” (Vasile Alecsandri, într-o scrisoare către un amic – „Opere complete”, partea I, Ed. Socec & Co, București, 1875)

Spectacolul îi are în distribuție pe Melania Ursu, Miriam Cuibus, Lucia Wanda Toma, Bucur Stan, Ion Marian, Marius Bodochi, Octavian Lăluț, Petre Băcioiu, Călin Nemeș.

Teatru TV - Iașii în carnaval – de Vasile Alecsandri

Premiul UNITER pentru regie și scenografie - 1989

Regia TV: Constantin Dicu

Muzica: Călin Apostol

Decoruri și costume: Adriana Grand

Redactor: Lucia Hossu Longin

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză

***

Emisiunea poate fi urmărită si pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

3:00 Cântec şi poveste (R)

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3