Socioantropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei, imagologie. Acestea sunt zonele de cercetare ale lui Mirel Bănică, cel care scrie pe-nțeles despre noi înșine și lumea în care trăim azi. El face "tomografia" societății și comportamentelor noastre. Privește în detaliu, în felii subțiri, dar analizează și interpretează holistic.
Cărțile lui sunt comori despre noi înșine, în România de azi. Bănică nu scrie ca un magistru, „ex cathedra", el povestește simplu, fermecător, din experiențele lui nemijlocite. Ca să înțeleagă fenomenul pelerinajelor, Mirel Bănică s-a așezat la coadă la Sfânta Parascheva, de exemplu. Iar pentru a scrie despre romi, cercetătorul de la Institutul Academiei Române a locuit cu adevărat în comunitățile rome. Sau la mănăstire, atunci când a cercetat viața monahilor în secolul 21.
Bănică are un doctorat în Elveția și mai multe burse postdoctorale în Franța și Canada. Dar nu poate trăi decât în pământ românesc, ca un copac. Fără asta îi cad frunzele memoriei și nu mai poate scrie.
Urmăriți acest interviu cu Mirel Bănică, realizat de Oana Lazăr, duminică, 17 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3.
Sursa foto: Capturi din emisiune