loader
Foto

„Memoria locului": Inaugurarea culelor reabilitate din Cernătești și Brabova

Vineri, 15 septembrie, de la ora 17.00, v-am invitat să urmăriți pe TVR3 în transmisiune directă din județul Dolj ceremonia de inaugurare a culelor reabilitate din Cernătești și Brabova.

 

Memoria locului

Vineri, 15 septembrie, în județul Dolj, a avut loc inaugurarea culelor de la Cernătești și Brabova. Cu această ocazie, au fost invitate să participe la eveniment mai multe personalitați culturale și politice.

Cele două cule sunt monumente istorice de interes național si vor fi incluse în patrimoniul UNESCO, alături de alte cule din Oltenia

Culele sunt construcții semifortificate, de apărare, ridicate mai ales în zonele deluroase ale Olteniei. Doljul are trei astfel de construcții, iar două dintre ele, Cula Cernăteștilor (Cernătești) și Cula Izvoranu-Geblescu (Brabova), au fost reabilitate. Cea de-a treia culă, Poenaru, este parte a școlii din comuna Almăj.

Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului al XVIII-lea, pe moșia din Brabova de astăzi. Cula Cernăteștilor a fost construită de boierii cu același nume, în comuna Cernătești, izvoarele istorice atestând cula în secolul al XVIII-lea.

(w500) Cula 2

Cele două cule, monumente istorice de interes național, vor face parte din patrimoniul UNESCO și au fost reabilitate cu fonduri europene.

Credit foto: Paginile Facebook ale culelor Cernătești și Izvoranu-Geblescu.

***

Producător:  Simona Carauleanu

Transmisiune directă

TVR Craiova

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

 

#tvr3