loader
Foto

„Memoria locului": Inaugurarea culelor reabilitate din Cernătești și Brabova

Vineri, 15 septembrie, de la ora 17.00, v-am invitat să urmăriți pe TVR3 în transmisiune directă din județul Dolj ceremonia de inaugurare a culelor reabilitate din Cernătești și Brabova.

 

Memoria locului

Vineri, 15 septembrie, în județul Dolj, a avut loc inaugurarea culelor de la Cernătești și Brabova. Cu această ocazie, au fost invitate să participe la eveniment mai multe personalitați culturale și politice.

Cele două cule sunt monumente istorice de interes național si vor fi incluse în patrimoniul UNESCO, alături de alte cule din Oltenia

Culele sunt construcții semifortificate, de apărare, ridicate mai ales în zonele deluroase ale Olteniei. Doljul are trei astfel de construcții, iar două dintre ele, Cula Cernăteștilor (Cernătești) și Cula Izvoranu-Geblescu (Brabova), au fost reabilitate. Cea de-a treia culă, Poenaru, este parte a școlii din comuna Almăj.

Cula Izvoranu-Geblescu a fost construită de boierul cu același nume, la finele secolului al XVIII-lea, pe moșia din Brabova de astăzi. Cula Cernăteștilor a fost construită de boierii cu același nume, în comuna Cernătești, izvoarele istorice atestând cula în secolul al XVIII-lea.

(w500) Cula 2

Cele două cule, monumente istorice de interes național, vor face parte din patrimoniul UNESCO și au fost reabilitate cu fonduri europene.

Credit foto: Paginile Facebook ale culelor Cernătești și Izvoranu-Geblescu.

***

Producător:  Simona Carauleanu

Transmisiune directă

TVR Craiova

10:00 Telescoala in limba maghiara (R)

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Limba si literatura romana, cl. II-Pláiás Gyöngyi-(24’)

*Limba si literatura maghiara, cl. I-Póra Annamária-(27’)

Producător Fekete Hajnal

Transmisiune in regim de direct

(Reluare)

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Rolul vaccinării în sistemul de sănătate | VIDEO

Joi, 9 mai, de la ora 9:00, urmărim o nouă ediție "Bună dimineața de la Iași", la TVR 3 și TVR Iași.

Violoncelistul Adrian Naidin, baritonul Lucian Petrean și scriitorul Dan Mircea Cipariu continuă spectacolul pe scena “Dăruiește Românie!”

Carmen Târnoveanu vă așteaptă sâmbătă, 11 mai, de la ora 13:30, la TVR3, la o ediție inedită a emisiunii „Dăruiește Românie!”, alături de ...

 

#tvr3