Institutul Maghiar din București anunță o serie de evenimente culturale
vineri, 08 ianuarie 2021
Expoziția fotografică a artistului Bikfalvi Zsolt și recitalul de flaut susținut de Pethő Rebeka pentru a marca 91 de ani de la nașterea reputatului dirijor, maestrul Ludovic Bács, sunt două dintre evenimentele inițiate de Institutul Balassi.

Expoziția “Face to face”

Este o tradiție deja ca Institutul Balassi să organizeze la început de an o expoziție fotografică pentru a marca ziua artistului fotograf Szathmári Pap Károly (Carol Popp de Szathmáry), născut la 11 ianuarie 1812. Pictor și grafician maghiar din Transilvania, Carol Popp de Szathmáry a fost, totodată, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa. Ziua sa de naștere, 11 ianuarie, este marcată drept Ziua Artei Fotografice din România.

(w640)

Tocmai de aceea expoziția “Face to face”, semnată de Bikfalvi Zsolt, cuprinde o serie de fotografii realizate în Transilvania. Aceasta va fi vernisată în prezența autorului, luni, 19 ianuarie, de la ora 19.00 la Institutul Maghiar din București, de istoricul Marchut Réka din Budapesta și de Eugen Negrea, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Fotografiile expuse, care au putut fi văzute în Castelul Károlyi din Carei, în spațiile de expoziție ale Filarmonicii de Stat din Oradea, în Casa de cultură Aranytíz din Budapesta și în Cetatea din Ujhorod (Ucraina), sunt prezentate acum și publicului din Capitală.

“Titlul expoziției se referă la modul în care privitorul percepe fotografiile sau modul în care fotograful se raportează la subiect, cum acesta exprimă o confruntare cu o anumită situație. Poate fi interpretat în mai multe moduri și acest lucru este lăsat în seama observatorului. În arta fotografică un avantaj major îl reprezintă faptul că în spatele realizării fiecărei fotografii există o poveste, și însăși fotografia transmite o poveste. La fel se întâmplă și în cadrul acestei expoziții, mărturisește artistul fotograf.

Originar din Carei, Bikfalvi Zsolt a fost pasionat de fotografie încă din tinerețe, însă doar în ultimii 10-12 ani s-a dedicat în întregime pasiunii sale. Împreună cu câțiva colegi fotografi, în 2012 a relansat viața fotografică din orașul natal prin înființarea Fotoclubului ”Vasile Vénig László”, devenind astfel membru fondator, vicepreședinte și director artistic al acestuia. Bikfalvi Zsolt este membru al Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari și al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Din anul 2019, este artist emerit (Excellence FIAP) al FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique), unica federație mondială a artiștilor fotografi recunoscută de UNESCO. Din toamna anului 2019 este și membru al GPU – Global Photographic Union cu sediul în Iraklion. Este artist fotograf cu clasificarea Crown 2.

(w640)

Fotografiile sale au fost expuse în sute de saloane internaționale de fotografie din aproape șaizeci de țări de pe 5 continente, obținând numeroase premii. A avut 16 expoziții individuale cu diferite teme în România, Ungaria, Ucraina și Slovenia. De asemenea, a fost invitat să jurizeze fotografii prezentate la saloane internaționale de fotografii din România și din străinătate.

(w640)

 

Recital de flaut In memoriam Ludovic Bács

Unul dintre cei mai apreciați dirijori - compozitor, instrumentist și profesor de dirijat orchestră, maestrul Ludovic Bács, se năștea pe 19 ianuarie 1930 la Petrila, județul Hunedoara.

(w640)

Pentru a marca 91 de ani de la nașterea lui, Institutul Maghiar din București îi invită marți, 19 ianuarie 2021, la ora 19.00, pe toți iubitorii muzicii clasice să urmărească un recital de flaut susținut de Pethő Rebeka, câștigătoarea la ultima ediție a festivalului concurs a premiului In memoriam Ludovic Bács, acordat împreună cu Fundația ACCUMM.

(w640)

Recitalul poate fi urmărit pe pagina de Facebook sau pe canalul de YouTube al Institutului. În program se regăsesc lucrări de Béla Bartók, Mozart, Debussy, Bach, Marais și Honegger. Alături de Pethő Rebeka se va afla la pian Termes Rita, profesor acompaniator la catedra de suflători a Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.

Pasionată de muzică încă din copilărie, Pethő Rebeka a absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureș, iar actualmente este studentă în anul II la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta.

Este câștigătoarea multor concursuri, olimpiade naționale și internaționale, precum: Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală unde s-a clasat pe locul I în anii 2015, 2017 și 2018, iar în anul 2019 a obținut punctajul maxim, și Concursul Internațional Emanuel Elenescu (Piatra Neamț) unde a obținut tot locul 1 în 2016 și în 2017.

La Concursul de interpretare muzică clasică ”Virtuózok” difuzat la televiziunea publică din Ungaria a fost selectată între primii 9 și a obținut Premiul special al juriului. În 2019 a participat la concursul International ”Flute Competition-Jastrzębie-Zdrój” din Polonia, prestația sa fiind încununată cu un premiu special.

A colaborat cu Filarmonica din Târgu Mureș și cu orchestra Camerata Regală cu care a cântat la Ateneul Român. A fost selectată în orchestra European Music Campus, cu care a concertat la Grafeneeg în Austria. În vara anului 2019 a fost acceptată într-un proiect European Youth Orchestra Academy la Mannheim, ceea ce i-a asigurat pregătire orchestrală şi participarea la mai multe concerte.

În toamna anului 2020, Pethő Rebeka a devenit bursiera Prietenilor Academiei de Muzică (Zeneakadémia Baráti Köre), reușind astfel să-și achiziționeze un flaut performant. În septembrie a participat la Festivalul Muzicii din Sofia, în formație de duo flaut-chitară, ca invitată a Institutului Cultural Maghiar din Sofia. Și tot în luna septembrie a avut ocazia să cunoască lumea muzicii contemporane de teatru, participând la reprezentația unei drame de Lackfi János.

Surse foto: Institutul Maghiar din București

 

Un articol de Irninis Miricioiu

 

 • 08:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 09:00
  Matinalii
  (III)(simultan TVR Moldova) Prezentatori Anatol Guzic, Sandu Scobiola Producător Nicoleta Toacă Transmisiune directă
 • 09:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 10:00
  Teleşcoala în limba maghiară
  *Studioul teritorial Tg.Mureş * Comunicare-limba maternă Clasa I-Trufan Ildiko Rozalia (23.18) *Limba şi literatura română cl.IV-Izsak Erika ( 24.22) Producător Fekete Hajnal Emisiune transmisă îin regim de direct
 • 10:50
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 11:00
  Toţi împreună
  * Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorialTg.Mureş Reportaje din actualitatea socială şi culturală regional-Portret de autor, Both Gyula, fotograf/Reportaj despre o escaladă de țurțuri de gheață Producător Anna Kos * Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara Producător Peter Keresztes
 • 13:00
  Teleshopping
 • 13:30
  Timişoara,capitală culturală europeană
  *Studioul teritorial Timişoara (R din 23 ian.)
 • 13:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 14:00
  Teleşcoala în limba maghiară
  *Studioul teritorial Tg.Mureş *Limba şi literatura română cl.VII-Szocs Imre ( 24.34) *Limba şi literatura română cl.VIII-Szocs Imre ( 24.43) Producător Fekete Hajnal Emisiune transmisă în regim de direct
 • 14:50
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 15:00
  Piper pe limbă
  *Studioul teritorial Timişoara *Artiştii vizuali Sasa Liviu Stoianovici şi Andrei Rosetti Producător Robert Şerban
 • 16:00
  Regiunea în obiectiv
  *Studioul teritorial Iaşi Moderator Anca Medeleanu Realizator Raluca Aftene Transmisiune directă
 • 16:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 17:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Laura Lucescu Transmisiune directă
 • 17:55
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  *Studioul Chişinău (simultan TVR Moldova) Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  (redifuzare)*Studioul teritorial Craiova * Festivalul ”Maria Tănase”-invitați în recital. Producător Laura Constantinescu
 • 20:00
  Cap de afiş
  *Studioul teritorial Tg.Mureş *Concert special al re-revelionului (Filarmonica de Stat Tg. Mureș) Producător Petronela Moraru
 • 21:00
  Nocturne
  *Best of Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Marina Constantinescu
 • 21:50
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 22:00
  Concert VARA MAGICĂ 2020
  * Producător Claudia Robu
 • 22:50
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 23:00
  Remix
  (R din 23 ian)
 • 00:00
  Piper pe limbă
  *Studioul teritorial Timişoara
 • 01:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Iaşi
 • 01:55
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 02:00
  Cântec şi poveste
  *Studioul teritorial Craiova
 • 03:00
  Cap de afiş
  *Studioul teritorial Tg.Mureş
 • 04:00
  Regiunea în obiectiv
  *Studioul teritorial Iaşi
 • 04:55
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin