loader
Foto

Invitație la teatru și filme documentare

Printre spectacolele ce vor fi difuzate, în perioada 21-25 ianuarie, pe canalele TVR, se numără: „Mesagerul ”, „Faleza ”, „Box ” și „Miorița ”. Urmăriți și producțiile: „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu ” și portret IN MEMORIAM Ovidiu Iuliu Moldovan!

 

Vineri, 21 ianuarie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj - „Faleza”, de Julius Edlis

Spectacolul este preluat de la Teatrul Național București.

Regia: Anca Ovanez Doroșenco

Regia TV: Domnița Munteanu

Traducerea: Denisa Fejes

În distribuție: Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Viviana Alivizache, Olga Delia Mateescu, Rodica Horobeț

Final de sezon estival la mare. Un chioşc meschin, cu firmă pompoasă – Espagnola – în faţa căruia trei tinere fac bilanţul moral al iluziilor pierdute sau al viselor deşarte. Fiecare speră în iubirea salvatoare. Singura cu picioarele pe pământ, Tuşa Zina încearcă nu cu mare succes, să-şi protejeze fiica, pe Liuska de întâmplările nefericite ale vieţii, de destinul bovaric.

***

Sâmbătă, 22 ianuarie, la ora 20:30*, pe TVR Timișoara - Mesagerul, de Mircea Eliade

Regia: Constantin Dicu  

În distribuție: Marius Stănescu, Constantin Dinulescu, Ion Pavlescu, Mircea Rusu, Ion Chelaru.

Câştigător al Premiului pentru cel mai bun spectacol de teatru TV din anul 1995,  „Mesagerul” este o ecranizare după nuvela „Dayan” a lui Mircea Eliade. Interzisă înainte de 1990, de către autoritățile comuniste,din cauza conținutului său fantastic și subversiv, nuvela lui Mircea Eliade este punctul de pornire al ecranizarii regizorului Constantin Dicu. Conform legendei, Ahasverus este condamnat să rătăcească fără odihnă până la sfârșitul lumii. În nuvela lui Mircea Eliade „Jidovul rătăcitor” intră într-o relație maestru-discipol cu matematicianul Dayan pentru a afla de la acesta când se va produce sfârșitul lumii și deci când se va elibera de blestem. Acțiunea se desfășoară în Bucureștiul anului 1970. Intrigați de straniile călătorii efectuate de Dayan și de „posibilitățile lui extrasenzoriale”, ofițerii de la Securitatea comunistă îl izolează într-un sanatoriu psihiatric special.

Echipa TVR:

Ilustrația  muzicală: Lidia Danciu / Scenografie decor: Virgil Popa / Scenografie costume: Eugenia Botănescu / Imaginea: Liviu Pojoni

 

(w882) box 1

Sâmbătă, 22 ianuarie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj - „Box

Regie și scenariu: Florin Șerban

În distribuție: Rafael Florea, Hilda Peter, Sorin Leoveanu, Nicolae Motrogan, Narcis Romulus Dobrin, Orlado Chirvase, Maria Fekete, Ferenczi Gyöngyi, Marian Simion, Robert Soare, Cătălin Mitulescu, Valentin Vrânceanu

(w882) box 2

Vară, stradă încinsă, amiază. Tocuri pe caldarâm. Fusta ce se arcuiește pe coapse și joacă în ritmul pașilor. O adiere de vânt, părul, un surâs discret de femeie ce se știe privită și admirată.

Pași lungi, gambele cu mușchi întinși, tricoul lipit de umerii rotunzi și puternici. Pielea măslinie. O geantă sport purtată de-a curmezișul și privirea lipită de pielea femeii ce merge la câtiva pași în fața lui.

(w882) autobiogra

Duminică, 23 ianuarie, la ora 22:00*, pe TVR Cluj - „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu

Regia: Andrei Ujică

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu este un film documentar de Andrei Ujică, din 2010, ce narează viața fostului președinte al României și aspecte de familie, folosind documente de arhivă.

(w882) miorita 4

PREMIERĂ pe TVR 3 !

Duminică, 23 ianuarie, la ora 20:00*, pe TVR3: PREMIERĂ TV – „MIORIȚA”, spectacol non-verbal al Teatrului Auăleu, din Timișoara, înregistrat în cadrul stagiunii TEATRU ÎN TVR 2020

Regia artistică: Ovidiu Mihăiță

Regia TV: Iulian Foișor

Muzica originală: Sol Faur

În distribuție: Ionuţ Pîrvulescu, Ioan Codrea, Armand Iftode, Christine Cizmaş, Norbert Lovasz, Sol Faur, Ovidiu Mihaiţă

(w882) miorita 3

Sărbatorim Ziua Unirii Principatelor Române printr-un spectacol inedit. În viziunea artiștilor de la Auăleu Teatru Timișoara, proiectul Miorița pornește de la versiunea bănățeană a baladei, în care victima renunță la a se lamenta  și se revolta luând atitudine, înainte de a fi asasinată.  Omorul rămâne însă punctul de maximă tensiune, în legătură cu tema “mireasa lumii”, moartea fiind văzută ca o reîntoarcere a trupului în natură. Adaptarea teatrală extrage balada din zona poetică și de folclor și o transpune la intersecția a două medii: muzica contemporană și masca de teatru. În acest sens, regizorul Ovidiu Mihăiță apelează la artiști de black metal (Sol Faur, ex-membru al Negură Bunget, în prezent membru al Dordeduh), percuționiști de operă și actori ai trupei Auăleu Teatru Timișoara

(w882) miorita 2

Echipa TVR: montaj: Cornel Tudorache / economist: Simona Păunescu / referent de specialitate marketing: Andreia Mihuți / jurnalist: Marius Avădani / coordonator cesiune drepturi de autor: Claudia Duca / promovare: Andra Gavril, Sever Bârzan, Ciprian Nedelcu / organizatori de producție: Elena Martonos, Marc Brănescu, Marius Flonta / producători delegați: Diana Dumitru, Ion Roșioru /  manager proiect Teatru în TVR 2020: Demeter András István

Spectacolul a fost înregistrat în cadrul stagiunii TEATRU ÎN TVR 2020, derulată de Televiziunea Română în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Primăria Sectorului 1.

Spectacolul va fi difuzat și pe TVR Internațional și pe TVR Moldova, tot duminică, 23 ianuarie, la ora 23:00*.

***

În 1 ianuarie s-au împlinit 80 de ani de la nașterea regretatului actor Ovidiu Iuliu Moldovan.

Duminică, 23 ianuarie, ora 21:50*, pe TVR 3 – portret IN MEMORIAM Ovidiu Iuliu Moldovan (1 ianuarie 1942 - 12 martie 2008)

Realizator: Daniela Ciolan

Născut in 1942 în Sărmaşu, judeţul Cluj-Napoca, Ovidiu Iuliu Moldovan a absolvit IATC în 1964, la clasa prof. Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

A realizat timp de peste patru decenii roluri importante pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacole semnate de Horea Popescu, Liviu Ciulei, Victor Ioan Frunză, Andrei Şerban.

A jucat în peste 40 de producţii cinematografice în regia unor mari cineaşti precum Manole Marcus, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Nicolae Margineanu, Constantin Vaeni.

A fost recompensat cu numeroase premii si distinctii, printre care, în 2004, “Ordinul Meritul cultural in grad de Comandor”, şi premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Au mărturisit:  Victor Ioan Frunză, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Florina Cercel, Alexandru Bindea, Vlad Ivanov, Tomi Cristin.

***

Luni, 24 ianuarie, la ora 19:00*, pe TVR Iași - „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila

Regia: Mihai Berechet

În distribuție: George Motoi, Carmen Stănescu, Aimée Iacobescu, Florin Piersic, Matei Gheorghiu, Traian Stănescu, Emil Mureșan, Ștefan Velniciuc, Andrei Ionescu, Eugen Cristea, Iulian Necșulescu, Mihai Niculescu, Emil Liptac, Anatolie Spânu, Gr. Mazecevschi, Gh. Oancea, Constantin Stănescu.

Decoruri: Paul Bortnovski, Teodora Dinulescu

Anul 1370: Vlaicu Vodă Basarab se afla pe tronul Țării Românești, supusă presiunii suzeranității ungare.

Diplomat prin excelență, Vlaicu este promotorul apărării prin disimulare. El mizează adesea pe diplomația echilibrată și pe câștigarea luptei fără a recurge la agresivitate inutilă. Față de boieri este înțelegător și binevoitor. Față de Doamna Clara păstrează o conduită smerită, dar atunci când este forţat să ia o decizie categorică într-o situaţie dificilă, el însuşi devine sceptic și analitic.

Echipa TVR:

PPS: Cornel Ciuleanu / Montaj: Constantin Marciuc / Imagine: Ovidiu Cristescu, Mihai Buzura / Producător: Cătălin Mireuță

(w882) pangratti

Marți, 25 ianuarie, la ora 19:00, pe TVR Iași - „Pangratti – Nouă personaje în căutarea unui atelier

Regia: Laurențiu Damian

„Pangratti – Nouă personaje în căutarea unui atelier” este un documentar despre zece nume de primă mărime ale artelor frumoase din România, un eseu emoţionant, devenit el însuşi… operă de artă.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

2:00 Din arhiva TVR (R)

* Valentin Uritescu

Producător Irninis Miricioiu

(Reluare)

3:00 Drumul lui Leşe (R)

* Producător Sânziana Miloşoiu

(Reluare)
 

"La casa cu oameni buni" - cântece de voie bună

publicat: joi, 09 ianuarie 2025

Vă invităm să petrecem împreună la început de An Nou, alături de nume îndrăgite ale cântecului nostru popular, în spațiul emisiunii "Cântec și ...

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

Kapka Kassabova vine la Interviurile FILIT

publicat: miercuri, 08 ianuarie 2025

La Interviurile FILIT vă propunem un dialog fascinant cu Kapka Kassabova, una dintre cele mai profunde și talentate voci ale literaturii ...

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

“Selfie” – Cosmin Gheorghe

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Cosmin Gheorghe este psihoterapeut și profesor de psihologie, consultant și speaker internațional.

 

#tvr3