loader
Foto

Vocea artistului într-o lume ostilă: adaptare după Bulgakov, la TVR

"Roman teatral (Însemnările unui răposat)", de Mihail Bulgakov, dramatizare, traducere şi adaptare de Vitalie Lupaşcu, a fost propunerea noastră pentru 29 ianuarie: de la ora 20.00 pe TVR3 și de la ora 23.00 pe TVRi.

 

Mă interesează în cel mai înalt grad felul de viață al intelighenției rusești, o iubesc și socot că, chiar și slabă, este o categorie importantă a țării. Destinele ei îmi sunt apropiate, trăirile ei îmi sunt dragi. (Mihail Bulgakov)

***

Mihail Bulgakov (1891 - 1940) s-a născut la Kiev și a fost romancier, dramaturg și nuvelist. Absolvent al Facultății de Medicină din Kiev, își practică profesia pe front, în timpul Primului Război Mondial, iar apoi într-o comună de lângă Kiev, experiență pe care o va evoca în Însemnările unui tânăr medic. În 1921 se stabilește la Moscova și se dedică literaturii. Contestat de critică în timpul vieții, lui Bulgakov îi apare romanul Maestrul și Margareta la 27 de ani de la moarte.

Punctul de plecare al întâmplărilor din Roman teatral se regăsește în destinul romanului Garda albă, intitulat inițial Crucea de la miezul noptii - piesa Zilele Turbinilor este dramatizarea romanului Garda Albă și spectacolul s-a bucurat de succes.

„În Roman teatral, experiența dură a scrierii primului său roman, a destinului dramatizării lui și, implicit, a celor zece ani petrecuți în ambianța faimosului Teatru Academic de Artă din Moscova se transformă într-o satiră plină de umor, dar și de amărăciune. (Ana-Maria Brezuleanu, polirom.ro)

(w882) Roman teat

ROMAN TEATRAL (1936-1937) poate fi considerat testamentul spiritual al scriitorului. Spectacolul se centrează pe raportul dintre sistem şi personalitate, într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul Maxudov.

Maxudov, un tânăr autor, scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman transformat în piesă ce urmează a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, Teatrul i se relevă scriitorului ca o lume ciudată, kafkiană, guvernată de propriile legi absurde în virtutea cărora îi sunt mutilate atât opera, cât şi visul libertăţii.

„În spectacolul meu, îmi propun să exploatez la maximum comicul absurd ca mijloc ideal de comunicare cu publicul tânăr. Scopul meu este de a face un spectacol în care şi cele mai profunde idei să fie exprimate într-o manieră accesibilă, limpede şi alertă (...). După mine, teatrul de televiziune ar trebui să se înscrie perfect în acest concept, asigurând nu doar accesul unui public larg la opere dramatice de înaltă calitate, ci şi atractivitatea şi inteligibilitatea acestor opere. Parafrazându-l pe Marquez, îmi propun un spectacol care să placă şi femeii de serviciu, şi profesorului universitar.” ( Vitalie Lupaşcu).

***

ROMAN TEATRAL

Regia artistică: Vitalie Lupaşcu

Casa de Producţie TVR, august 2013

(w882) Roman teat

În distribuţie: Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana Dănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever  Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

Scenograf decor: arh. Georgeta Nistor

Scenografie costume: Raluca Chelaru

Regie muzicală: Gabriel Scârleţ

Muzică originală: Radu Captari

***

(w882) Roman teat

Spectacolul a fost difuzat la TVR Cultural miercuri, 25 ianuarie, de la ora 22.00.

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR.

0:00 Se întâmplă acum

Producător Miruna Moraru

1:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Popasuri folclorice: Împreună pentru patrimoniul cultural

Sâmbătă 4 februarie, vă invităm de la ora 16.00 pe TVR3 să revedeți ediția " Urme ale trecutului – Meșteșugul olăritului".

Școala de acasă - Hundorf, la Noaptea Albă a Galeriilor Târgu Mureș

"Picătura de cultură" de la TVR3 ne propune vineri, 3 februarie, de la ora 13:30, o plimbare în expoziția intitulată „Acasă: o lume între uitare ...

Volei din Liga Campionilor şi din campionatul intern, la TVR

Săptămână dedicată voleiului la postul public. Televiziunea Română transmite 5 meciuri de volei în perioada 1-5 februarie: 3 partide din ...