loader
Foto

Ioana Celibidache la "Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava"

100 de minute de muzică şi aristocraţie culturală la ’’Magia Seratelor Muzicale’’, alături de Iosif Sava şi Ioana Celibidache: d uminică, 11 iunie, la TVR 3 de la ora 20.00.

 

Seratele Muzicale

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În ediţia difuzată pe 11 iunie la TVR 3, invitata lui Iosif Sava în studioul emisiunii Seratele Muzicale a fost Ioana Celibidache (1925 - 2012), artist vizual şi soţia inegalabilului dirijor Sergiu Celibidache.

Mai bine de 40 de ani i-a fost alături celui care, şi după trecerea în nefiinţă, îi spune cu aceeaşi veneraţie Maestrul. Este vorba despre Ioana Celibidache, soţia celebrului dirijor Sergiu Celibidache. O personalitate creatoare remarcabilă pentru care amfitrionul emisiunii Seratele Muzicale are un adevărat cult.

(w882) 11 iunie

Aşadar, în iunie 1997, Ioana Celibidache se întorcea la Bucureşti pentru a deschide, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, o amplă expoziţie personală. Artist vizual cunoscut în Occident, preşedintă a unei fundaţii care promovează arta şi artistele din toată Europa, Ioana Celibidache este prezentă în studioul Seratelor pentru a-şi prezenta albumul expoziţiei, editat în România, şi pentru a depăna poveşti şi amintiri despre propria viaţă alături de celebrul său soţ, cel care o susţinea în activitatea artistică şi care, într-un fel subtil, i-a patronat întreaga creaţie.

(w882) 11 iunie

Cu binecunoscuta-i incisivitate, Iosif Sava face o reverenţă în faţa unei mari doamne care dincolo istoria unei vieţi de familie zbuciumate – a emigrat în 1946 la Paris, într-un moment istoric decisiv şi fără întoarcere, părăsind ţara, familia, averea – avea să-şi găsească iubirea vieţii alături de un bărbat pe care l-a venerat. Cu toate acestea, semnul Scorpionului care o patrona a făcut-o să fie extrem de discretă.

Ani de zile nu s-a ştiut că sunt soţia lui Celibidache. Să profit de un nume ca Celibidache ar fi fost prea uşor drumul. Aşa, a fost mult mai greu, dar mai stabil.

Cartea sa de vizită este impresionantă, a expus peste tot în lume la galerii prestigioase din Europa, America, Japonia. Şi-a construit o carieră şi o familie fericită.

(w882) 11 iunie

Alături de Iosif Sava, Ioana Celibidache face slalom printre amintiri.

Rememorări în care rolul principal îi revine lui Sergiu Celibidache pe care îl revedem în spaţiul familiar al casei şi grădinii sale franceze, înconjurat de fani şi de tineri studioşi, privilegiaţi de soartă pentru că au putut exersa împreună, pe scenă la repetiţii şi în concerte.

Sergiu Celibidache, alături de reporter, îşi dezvăluie crezul său de-o viaţă în menirea muzicii, stă de vorbă cu tinerii aspiranţi, străbate aleile printre copacii impunători, hrăneşte lebedele, mângâie câinii, udă grădina: este o mărturie filmată la anii senectuţii de fiul său Serge Ioan Celibidachi care le dedică acest film tatălui şi mamei sale, un film din 1996 pe care l-am descoperit în arhiva Televizunii Române, din care redăm câteva fragmente care nu au figurat în ediţia iniţială a Seratelor. Avantajul celor 20 de ani care ne despart de acel moment, pentru că la data înregistrării emisiunii formalităţile de achiziţie nu erau încă perfectate. Filmul a fost difuzat în integralitate la TVR Cultural.

(w882) 11 iunie

Câtă dreptate avea Iosif Sava când afirma: ’’Avem nevoie de memoria Celibidache şi numai dumneavoastră ne puteţi ajuta. Puteţi face ca acest film să poată fi văzut la Televiziunea Română şi milioanele de telespectatori să se bucure! Haideţi să-l vedem puţin pe Maestru’’.

Nu întâmplător, toate secvenţele din concertele dirijate de Sergiu Celibidache sunt selectate dintre cele înregistrate în anii 1978 şi 1990 pe scena Ateneului Român cu Orchestra Filarmonicii ’’George Enescu’’. Îl putem vedea la repetiţii şi în concerte dirijând inconfundabil, trăind în perfectă simbioză cu muzica din Rapsodia I de George Enescu şi din ’’Nocturnele’’ lui Claude Debussy.

***

(w882) 11 iunie

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3