Emisiunea „Locuri, oameni și comori" ne-a adus duminică, 17 martie, de la ora 11:30, pe TVR 3, o pagină de istorie - aceea a pompierilor.
Care este istoria pompierilor din România?
Ați putut afla în ediția din 17 martie a emisiunii „Locuri, oameni și comori", difuzată în premieră.
La începutul secolului al XIX-lea, în timpul domniei lui Constantin Ipsilanti în Țara Românească (1802-1806), un incendiu a mistuit oraşul Bucureşti. Au ars sute de case și numai o ploaie puternică a venit în sprijinul localnicilor care se luptau cu focul aşa cum puteau.
Apoi domnitorii şi conducătorii au început să se ocupe mai serios de lupta contra incendiilor, au fost luate măsuri de prevenire, dar şi de înlăturare a cauzelor care le-ar fi putut înlesni propagarea. Astfel, se interzice introducerea fânului în cantităţi mari în oraş, iar fiecare han ori casă trebuiau să aibă pregătite putini cu apă. Numărul coşarilor se dublează începând cu anul 1807.
Întâiul Divan a dat ordin ca dughenele să nu mai fie construite din lemn, ci din piatră şi cărămidă („Istoria Bucurescilor”, 1899, Ionescu Gion).
În anul 1833, Generalul Maior Starov a întocmit un proiect pentru reorganizarea serviciului de incendiu al oraşului Bucureşti. Prin acest proiect s-a dispus încredinţarea serviciului unei unităţi de pompieri militari sub denumirea de „Roata de Pompieri” care să ia fiinţă cu un efectiv de 6 ofiţeri luaţi din miliţia acelei perioade, 20 de subofiţeri şi 200 de soldaţi, proiectul având ca termen final anul 1835 când „Roata” urma să formeze un corp aparte, care să îşi completeze personalul prin recrutare.
Proiectul de înfiinţare a adevăratei Roate de Pompieri Bucureşti este înregistrat sub Domnitorul Gheorghe Bibescu (1842 – 1848) care, în anul 1844, aprobă legea pentru înfiinţarea în oraşul Bucureşti a „Roatei de Pompieri”, cu un efectiv de 7 ofiţeri superiori, 23 de subofiţeri şi 256 de soldaţi.
Un groaznic incendiu, cu impact în istoria ultimilor 300 de ani, a fost cel din ziua de Paşti, la 23 martie 1847, când Bucureştiul a fost mistuit de foc pentru a 15-a oară. (isubif.ro, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov)
Muzeul Național al Pompierilor funcționează în clădirea Foișorului de Foc din București, începând cu anul 1963. Printre exponate, se află și un drapel cu o poveste impresionantă, ce a aparținut Asociației Arcăsești din Bosanci, județul Suceava. O formație specializată în lupta contra incendiilor a luat naștere în Bosanci în anul 1867. (limbaromana.org)