loader
Foto

Istoria pompierilor din România

Emisiunea „Locuri, oameni și comori" ne-a adus duminică, 17 martie, de la ora 11:30, pe TVR 3, o pagină de istorie - aceea a pompierilor.

 

Locuri, oameni și comori

Care este istoria pompierilor din România?

Ați putut afla în ediția din 17 martie a emisiunii „Locuri, oameni și comori", difuzată în premieră.

***

La începutul secolului al XIX-lea, în timpul domniei lui Constantin Ipsilanti în Țara Românească (1802-1806), un incendiu a mistuit oraşul Bucureşti. Au ars sute de case și numai o ploaie puternică a venit în sprijinul localnicilor care se luptau cu focul aşa cum puteau.

Apoi domnitorii şi conducătorii au început să se ocupe mai serios de lupta contra incendiilor, au fost luate măsuri de prevenire, dar şi de înlăturare a cauzelor care le-ar fi putut înlesni propagarea. Astfel, se interzice introducerea fânului în cantităţi mari în oraş, iar fiecare han ori casă trebuiau să aibă pregătite putini cu apă. Numărul coşarilor se dublează începând cu anul 1807.

(w882) Harta Pomp

Întâiul Divan a dat ordin ca dughenele să nu mai fie construite din lemn, ci din piatră şi cărămidă („Istoria Bucurescilor”, 1899, Ionescu Gion).

În anul 1833, Generalul Maior Starov a întocmit un proiect pentru reorganizarea serviciului de incendiu al oraşului Bucureşti. Prin acest proiect s-a dispus încredinţarea serviciului unei unităţi de pompieri militari sub denumirea de „Roata de Pompieri” care să ia fiinţă cu un efectiv de 6 ofiţeri luaţi din miliţia acelei perioade, 20 de subofiţeri şi 200 de soldaţi, proiectul având ca termen final anul 1835 când „Roata” urma să formeze un corp aparte, care să îşi completeze personalul prin recrutare.

Proiectul de înfiinţare a adevăratei Roate de Pompieri Bucureşti este înregistrat sub Domnitorul Gheorghe Bibescu (1842 – 1848) care, în anul 1844, aprobă legea pentru înfiinţarea în oraşul Bucureşti a „Roatei de Pompieri”, cu un efectiv de 7 ofiţeri superiori, 23 de subofiţeri şi 256 de soldaţi.

(w882) Arhiva

Un groaznic incendiu, cu impact în istoria ultimilor 300 de ani, a fost cel din ziua de Paşti, la 23 martie 1847, când Bucureştiul a fost mistuit de foc pentru a 15-a oară. (isubif.ro, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov)

(w882) Drapel Bos

Muzeul Național al Pompierilor funcționează în clădirea Foișorului de Foc din București, începând cu anul 1963. Printre exponate, se află și un drapel  cu o poveste impresionantă,  ce a aparținut Asociației Arcăsești din Bosanci, județul Suceava. O formație specializată în lupta contra incendiilor a luat naștere în Bosanci în anul 1867. (limbaromana.org)

***
Echipa TVR:
Șef de producție : Marius Flonta
Imagine : Mihai Buzura, Florin Miricioiu, Remus Tigoianu, Mihai Costea, Mihai Florea, Florinel Dumitru, Mihai Pătrașcu
(w882) Pompieri
Asistenți: Lucian Răuță, George Dițiu, Vali Ciolan
Sunet: Valentin Bartolomeu, George Sandu,
Ilustrație muzicală: Tudor Stănescu
Montaj: Elena Nițu
Producător: Emilia Nicolaescu

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Provocările antreprenorilor mureșeni | VIDEO

Provocările antreprenorilor mureșeni | VIDEO

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, la "Forum economic"  am urmărit o ediție despre provocările antreprenorilor mureșeni.

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

 

#tvr3