loader
Foto

Joi la “Picătura de cultură” sărbătorim Filarmonica din Tg. Mureş

Joi, 2 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 3 şi sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.10, la TVR Tg. Mureş, Petronela Moraru vă dă întâlnire la o nouă ediţie a emisiunii “Picătura de cultură”.

 

Picătura de cultură

Ediție disponibilă online pe TVR+

Veţi putea urmări reportaje despre Palatul Culturii din Tg. Mureş, orchestra Filarmonicii din Tg. Mureş şi unii dintre membrii ei şi veţi afla informaţii despre ultimul concert pe care George Enescu l-a susţinut în oraş.

(w882) Palatul Cu

Filarmonica Târgumureşeană este în sărbătoare. S-au împlinit 65 de ani de când Guvernul României a decis să înfiinţeze Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureş. De-a lungul a trei ediţii (26.03, 02.04, 23.04 la TVR3; 28.03, 04.04, 25.04 la TVR Tg. Mureş) aruncăm o privire asupra trecutului muzical târgumureşean împreună cu renumitul compozitor Csíky Boldizsár, fost secretar muzical şi director al Filarmonicii şi dirijorul Vasile Cazan, actualul manager al instituţiei.

(w882) Csiky Bold
Csíky Boldizsár

(w882) Vasile Caz
Vasile Cazan

Orchestra Filarmonicii Târgumureşene evoluează pe una dintre cele mai mari şi frumoase săli de concerte din ţară. Sala Mare cu o capacitate de 700 de locuri este un adevărat templu al muzicii, pe scena căruia repetă zilnic Orchestra simfonică. Tot aici sunt susţinute concertele simfonice şi vocal-simfonice, precum şi concertele de orgă, pentru că oraşul Tîrgu-Mureş dispune de una din cele mai mari şi mai performante orgi din România. Sala mică de concerte, cu peste 200 de locuri este spaţiul ideal pentru concertele camerale şi cele corale.

(w882) Sala Mare

Spaţiul mureşean, multietnic, multicultural şi multireligios a fost întotdeauna atractiv pentru personalităţi de valoare din toate domeniile vieţii spirituale, inclusiv artişti de renume care şi-au dedicat o mare parte a timpului delectării prin arta lor a iubitorilor de frumos de aici. Nu e de mirare că muzicieni de talie mondială precum Pablo Casals, George Enescu care a venit la Tg. Mureş de şapte ori, Bartók Béla, Dohnányi Ernő erau doritori să revină mereu la Tg. Mureş.

(w500) George Ene

Ultimul concert al lui Enescu de la Tîrgu-Mureş a avut loc în 1938. Atmosfera politică din Transilvania era încordată în preajma Dictatului de la Viena, fiind vorba de apartenenţa teritorială a regiunii. Enescu a venit, totuşi, la Tîrgu-Mureş, dar nu fără o oarecare reţinere.

Unul dintre elevii Conservatorului Municipal din Tîrgu-Mureş şi care a devenit un muzician consacrat a fost Constantin Silvestri. El a fost descoperit aici de George Enescu, iar în memoria sa Filarmonica de Stat Tîrgu-Mureş îşi deschide stagiunea în fiecare toamnă cu un Festival care îi poartă numele.

(w500) Constantin
Constantin Silvestri

Primii 10 ani (1950-1960) ai Filarmonicii de Stat din Tîrgu-Mureş au fost umbriţi de propaganda comunistă, iar realismul socialist şi-a pus amprenta şi pe evoluţia  repertorială a orchestrei. S-a născut, atunci, sintagma: „Diversificarea activităţii”; fiecare trebuia să facă şi altceva decât ceea ce ştia cel mai bine. Dirijorii au studiat romanţe şi cântece de petrecere, iar secretarul muzical a redactat reviste de umor. Se auzeau frecvent replici de genul „De ce este nevoie de 70 de oameni pentru o simfonie?” La un moment dat, Ministerul a cerut ca 50% din repertoriu să fie lucrări autohtone. Rezultatul: s-au uşurat caseriile statulului cu câteva procente, iar din orchestră au plecat aproximativ 30 de oameni. Spiritul din instituţie a fost marcat de această perioadă.

(w882) Cristian M
Cristian Mandeal

Un rol important în evoluţia unei orchestre simfonice îl au dirijorii care o conduc. De-a lungul timpului, au păşit pe scena Filarmonicii Târgumureşene dirijori de marcă, precum Cristian Mandeal, Gheorghe Costin, Emil Simon şi mulţi alţii.

(w882) Shinya Oza
Shinya Ozaki

Filarmonica Târgumureşeană are în prezent 3 dirijori permanenţi: Shinya Ozaki din Japonia, Franz Lamprecht din Germania şi Alexandros Myrat din Franţa. Shinya Ozaki se bucură la Tîrgu-Mureş de o mare popularitate şi lucrează după metodele japoneze care se caracterizează prin precizie şi siguranţă. Un merit în plus pentru el este faptul că, intervenind la Guvernul Japonez, a reuşit să doteze orchestra cu instrumente numeroase şi de valoare. Cele vechi şi neperformante erau privite în Occident ca nişte piese de muzeu.

(w882) Filarmonic

Filarmonica de Stat Tg. Mureş organizează anual 3 mari festivaluri: Festivalul In memoriam Constantin Silvestri, Zilele Muzicale Târgumureşene şi Musica Sacra.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3