loader
Foto

La mulți ani, Grigore Leșe!

Pe 20 februarie, Grigore Leșe a împlinit 67 de ani. TVR îi urează La mulți ani!

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

„Ar fi, desigur, greșit dacă am spune că Grigore Leșe este un rapsod, în sensul propriu al termenului. Etimologic, cuvîntul rapsod vine din greaca veche, fiind un substantiv compus din verbul „raptein”, care înseamnă a prinde, a rupe, a răpi, a fura, a comite un rapt, dar și a coase, și substantivul „ode”, care înseamnă cîntec.

Din vremurile homerice, rapsodul era unul care obișnuia să „coasă” laolaltă fragmente din cîntece diferite, petice din materiale sonore diferite, strofe de poezii sau teme muzicale, pe care apoi le recita – și le recita înșiruite, aproape la întîmplare. În gîndirea modernă, Kant vorbește despre un caracter rapsodic al conștiinței, acesta constînd în conștiința care posedă diferite noțiuni îngrămădite la întîmplare, preluate necritic din experiență, din viața cotidiană, spre deosebire de conștiința logică, în care conceptele sînt articulate deductiv. Prin extensie, rapsod se mai poate numi și cel care face o lucrare de peticire. Creatorii sînt aezii, rapsozii doar trăgeau cu urechea și reproduceau la întîmplare ceea ce auzeau.

Ce fac eu? Fac din cîntece diferite grandioase construcții muzicale de natură să dea un efect de sens în planul conceptual al minții. Aici este vorba de artistul Leșe". (Grigore Leșe în Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii: Grigore Leșe în dialog cu Răzvan Bucuroiu, Ed. Lumea Credinței, 2020 - apud dilemaveche.ro)

(w500) Lese carte

Pe Grigore Leșe îl întâlniți și îl ascultați la Televiziunea Română în emisiunea săptămânală „Drumul lui Leşe”, vineri de la ora 21:00, la TVR3.

„Să dăm mâna cu oameni care şi-au aflat drumul, dar şi cu cei care şi-l caută. Pe drum întâlneşti tot felul de oameni, dar câte unul îţi poate schimba viaţa”, iar Grigore Leşe promite să-i aducă, în fiecare săptămână, pe aceşti oameni aflaţi contra curentului, care au dovedit că pot muta munţii din loc.

Grigore Leșe s-a născut în 1954 în satul Stoiceni, Maramureș, a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). În 2003 a devenit doctor în muzică (cu teza Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică), iar în 2010, doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad. Din 2005 este profesor asociat de etnomuzicologie al Universității din Bucureşti. Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (La porţile ceriuluiDrumul lui LeşeLumea şi muzica tradiţională). Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme cum ar fi The PharaohGunpowderTreason and Plot sau Wild Carpathia.

Edițiile emisiunii „Drumul lui Leşe” sunt disponibile online pe TVR+.

11:00 Toţi împreună

* La o ceaşcă de cafea-cu farmacistul aventurier (partea 2.)

Redactor B. Nagy Veronika

Cifrele noastre schimbătoare-documentar (partea 2.)

Redactor Miholcsa Gyula

Băţanii Mari-trecutul şi prezentul comunei

Redactor Szilágyi Gödri Ildikó

Dansuri populare din Ghimeş

Redactor Kacsó Sándor

Producător Bartha Ágnes

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

22 aprilie,

22 aprilie, "Ziua Pământului" | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ce-i dăruim planetei de ziua ei? Cum îndreptăm răul făcut prin poluare şi defrişări? Cum se măsoară calitatea aerului? Am căutat răspunsuri ...

 

#tvr3