loader
Foto

Galerie foto

La mulţi ani, Ileana Constantinescu!

Duminică, 28 mai, de la ora 19.00, la TVR 3 şi online pe TVR+, v-am invitat la o ediţie specială a emisiunii „Popasuri folclorice” în care a fost sărbătorită doamna cântecelor munteneşti - Ileana Constantinescu, la 88 de ani.

 

Teodora Drăgoi Pop
Popasuri folclorice

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ileana, vino pe scenă, te vrea poporul! - i-a spus Maria Tănase Ilenei Constantinescu într-unul dintre spectacolele în care pe atunci tânăra fată din Comani - Olt cânta pe aceeași scenă cu profesoara şi marea artistă.

(w882) popasuri f

O voia poporul căci glasul său curgea lin și duios, iar cântecul său depăna ca un fuior povești despre oameni și pentru oameni. Nu a uitat niciodată de unde a plecat, nu a uitat că înainte de a fi cap de afiș pentru multe spectacole și concerte, a cântat mai întâi pe câmp, ţăranilor ce trudeau din greu, în bătătura casei părinteşti de se aduna satul ca s-o asculte, ba și bobocilor pe care îi scotea la iarbă le-a cântat. Și astfel s-a conturat artistul de mai târziu. Simplitatea, sensibilitatea şi profunzimea trăirilor sale s-au revărsat în cântec, iar oamenii au simţit acest lucru şi au iubit-o.

(w882) popasuri f

Acum la cei 88 de ani, Ileana Constantinescu spune că se află la vremea amintirilor, pe care într-un interviu de colecţie le împărtăşeşte gazdei emisiunii emisiunii „Popasuri folclorice”, Teodora Drăgoi Pop.

Producător Maria Tănase Marin

„Eram copil atunci când am ascultat-o pentru prima dată la radio pe Ileana Constantinescu. Stăteam în fața aparatului de radio, cu smerenie și evlavie, cu emoție și nerabdare, ruptă parcă de tot ce mă înconjura. Nici pe mama nu o auzeam când mă striga să-i mai dau o mână de ajutor la treburile gospodăreşti, căci copilul Maria de atunci vroia și ea să ajungă artistă la radio, iar ei, interpreții vremii erau singurele noastre modele.”

„Astăzi, când dau timpul înapoi, îmi dau seama cât de norocoși am fost că am avut astfel de modele, precum doamna Ileana Constantinescu și mă bucur că am șansa să îi pot spune acest lucru. Această ediție specială este omagiul meu adus domniei sale.”

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

8:30 Biruitorii

(redifuzare)*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Părintele arhimandrit Ioan Iovan, partea I

Producători Lacrima Balint, Coralia Matea

9:00 Spirit şi credinţă

*Studioul teritorial Iasi

* Producator Sergiu Ciocoiu

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3