loader
Foto

La Slănic Moldova

Cunoscută și ca „Perla Moldovei” sau „Sinaia Moldovei”, Slănic Moldova se află în județul Bacău, la poalele Munților Nemira, din Carpații Orientali. Orașul se află la altitudinea de 500 de metri pe Valea Slănicului și este ănconjurat de păduri de brad și fag.

 

Laura Lucescu
Caravana TVR3

Cele mai mari bogății naturale sunt izvoarele minerale și aerul pur, bogat în aerosoli rășinoși și în ioni negativi de oxigen. Apele minerale de la Slănic Moldova, descoperite la începutul secolului al XIX-lea, au fost premiate la expozițiile mondiale de la Paris, Viena și Frankfurt pe Main.

Apa minerală a izvoarelor din Slănic Moldova este cea mai importantă resursă pentru turism.

(w882)

În stațiune, și de o parte și de alta a Râului Slănic, sunt numeroase izvoare cu diferite nivele de mineralizare. Dintre acestea, 21 sunt captate și utilizate în cure interne și externe. Vedeta stațiunii este izvorul 1 Bis, cu o apă mai concentrată, mai sulfuroasă, mai bogată în bicarbonat de sodiu. Este considerat primul izvor din Slănic Moldova. Apa sa este utilizată în prezent în tratamente la Sanatoriul Balnear din Slănic Moldova pentru afecțiuni gastrice și duodenale, constipații, colecistită cronică, boli metabolice de tip gută și diabet, dar și boli de ficat sau ale tractului biliar.

(w882)

În timp au fost descoperite și alte izvoare cu ape minerale, iar locurile au fost amenajate astfel încât să existe acces la ele.

Ceea ce surprinde este faptul că suprafața de pe care izvorăsc aceste ape tămăduitoare este foarte restrânsă. Cu toate acestea, sunt diferite ca efecte curative.

Pe aleea izvoarelor pot fi consultate panouri cu detalii despre compoziția chimică a apelor de aici, dar medicii insistă ca tratamentele să fie prescrise de specialist și nu bazate doar pe informațiile afișate. Apele din Slănic sunt alcaline, carbogazoase, clorurosodice, bromurate, iodurate, de tip Vichy, slab feruginoase, sulfuroase.

(w882)

Apele minerale sunt o comoară a stațiunii Slănic Moldova, unice la noi în țară.

***

Producători: Laura Lucescu şi Vasile Arhire

***

TVR 3 aredifuzat duminică, 25 august, de la ora 17.30, o ediție a emisiunii „Caravana TVR 3. La Slănic Moldova”.

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Andrea Iriciuc şi Anatol Guzic

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democraţiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Lucian Dîrdală II

Producător Ovidiu Mihaiuc

 
„Soarele electric” din Iași

„Soarele electric” din Iași

publicat: miercuri, 11 septembrie 2024

În marile oraşe ale lumii, tramvaiul e un personaj, un vehicul social, de afecte şi memorii.  E un vehicul social, în primul rând; nu doar că ne ...

Irninis Miricioiu: „Sper să reușesc să pun pe mine ia cusută de mine”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Amintiri în grădină, la Mungiu

Amintiri în grădină, la Mungiu

publicat: marţi, 10 septembrie 2024

Volumul de amintiri „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” este un portret al bunicii regizorului pentru care „acasă” reprezenta ...

 

#tvr3