loader
Foto

LIVIU TUDAN, viața și opera... rock!

În 24 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR3 - un portret în amintire: LIVIU TUDAN.

 

Remix

Născut la 29 noiembrie 1947, Liviu Tudan rămâne – la peste două decenii de la plecarea sa – unul dintre cei mai importanți muzicieni pop-rock din România, cântând în trupe de top de la jumătatea anilor ’60 până în primii ani ’90. Și cum foștii săi colegi (de la emisiunea „Remix”, în primul rând) cred că muzica lui va mai rămâne câteva decenii în memoria melomanilor români, un portret al său este o opțiune potrivită, dacă nu necesară.

(w882)

Recordman în privința lucrărilor conceptuale, inclusiv gen operă rock, Liviu a lăsat, cum se va vedea, amintiri la superlativ printre numeroșii săi colegi de scenă. Un „Remix” best of pentru generația următoare. Începând cu succesele trupei Sideral pe care a condus-o (incluzând filmul „Ultima noapte a copilăriei” - care i-a dat pseudonimul artistic) din anii ’60 (atenție, Arhiva Multimedia TVR deține înregistrări unice cu formația), trecând prin primul Festival Național de Muzică Pop „Club A”.

(w882)

În 1969, grupul Roșu și Negru, în varianta sa ieșeană, a câștigat premiul al doilea pentru basistul Tudan și premiile pentru cel mai bun claviaturist și baterist, premiul pentru concepție muzicală și trofeul (din nou, înregistrări unicat)!

(w882)

Alte imprimări rarisime – acelea legate de opera „Sinestezie” de la al doilea festival (1971, cu Metronom), apoi cele cu formația Paul Ghențer. Revenirea la Roșu și Negru în diverse perioade include și supergrupul unificării cu timișorenii de la Progresiv TM: poemul rock „Zburătorul”, apărut pe disc - cu mari amânări și înlocuiri succesive de texte (un record negativ al cenzurii în muzica românească de gen!) - sub titulatura „Puterea muzicii”. Emisiunea găzduiește fragmente din lucrarea originală, înregistrate din concert.

Începând cu 1979, data lansării întâmplătoare (și în fapt nedorite de către lider) a șlagărului pop-rock „Alfabetul”, paradigma muzicii progresive și hard-rock cedează locul pop-rockului, cu avantajul atragerii spumei instrumentiștilor României. Compozitorul Liviu Tudan își conduce supergrupul în complicații ani ’80 pe cele mai mari scene, în studiourile de înregistrări... și în topuri. Un episod din păcate neilustrat: participarea la cel mai important festival – concurs al fostelor țări socialiste, la Dresda. Revoluția și noul show-biz îl deturnează; muzicianul continuă în domeniul artistic la TVR, dar și în studiouri.

(w882)

Pune punct carierei live a formației la Festivalul „Rock ’93”, dar creează în continuare melodii (vezi momentele 1997 și 2001). În urma unui transplant nereușit, pleacă dintre noi în plină activitate creatoare, în 26 mai 2005. Doar fizic, pentru că amintirea refrenelor girate de el rămâne. Mai mult, Dorian Ciubuc, fostul sunetist și impresar al trupei, a provocat și produs discul „Tribut Liviu Tudan”, după plecarea acestuia în legendă.

(w882)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3