loader

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, pietricele, pene, iar mai târziu din sticlă. Până să ajungă la cele din aur, nu a fost decât un pas… de câteva mii de ani.

 

Și oamenii din vechime știau că bijuteriile, și aurul mai ales, le dovedesc bogăția, puterea și le câștigă respectul comunității. De aceea, bijuteriile au o istorie îndelungată.

În această ediție a emisiunii ”Locuri, oameni și comori” am mers pe firul timpului și am căutat comorile antice de la Muzeul Național de Istorie a României și cel de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Invitații acestui episod au fost Alexandru Arbunescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României, și Ana Hamat, arheolog, Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Vedem piese superbe din metale prețioase rămase de la daci, romani, dar și mai vechi, din preistorie - cum este cazul celui mai vechi tezaur descoperit în România, la Hinova. Descoperim bijuterii vechi de 5000 de ani, ce au conviețuit cu artefactele din cultura Gumelnița.

La castrul roman de la Hinova, din Mehedinți, a fost descoperit în 1980 un fabulos tezaur: 5 kilograme de bijuterii din aur, de o frumusețe fără egal. Deși comoara a fost descoperită într-un castru roman, ea nu are nicio legătură cu acea perioadă istorică, este mult mai veche, are în jur de 3200 de ani. Puteți afla întreaga poveste din această ediție de arhivă a emisiunii ”Oameni, locuri și comori”, disponibilă pe canalul oficial de Youtube al TVR,

Duminica, de la ora 11:30, TVR 3 vă prezintă un nou episod din seria ”Oameni, locuri și comori”.

 

 

15:00 Sport maxim (R)

*Studioul teritorial Craiova

* Emisiunea îşi propune să dezvăluie telespectatorilor performanţele sportive din regiunea Olteniei, şi totodată pe cei care, unii ştiuţi, alţii neştiuţi, au contribuit ca partea aceasta de ţară să fie una dintre cele mai bogate în rezultate de excepţie, pe plan regional, naţional şi internaţional. Nu întâmplător Oltenia a dat de-a lungul anilor performeri de nivel european sau mondial la majoritatea ramurilor sportive, iar Craiova este recunoscută pe plan naţional drept locul în care fotbalul este a doua religie.

Producător, moderator Valentin Pribeanu

Transmisiune în regim de direct

(Reluare)

16:00 Călător de meserie

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Covasna, ținutul castelelor și conacelor

Producător Simona Toncean

 
Documentare, tradiţie şi știri de ultimă oră, la posturile tematice ale Televiziunii Române

Descoperă magia sărbătorilor de iarnă alături de Televiziunea Română! Am pregătit programe speciale de Crăciun care vor captiva și vor aduce ...

Învață cum să te ratezi cu demnitate, cu scriitorul Octav Gheorghe

Doamnelor şi domnilor, sunt Oana Lazăr şi vă întreb: când aţi râs ultima oară în hohote citind o carte?

”Cântec și Poveste” ne aduce vestea Nașterii Domnului Iisus

Vineri 20 decembrie, de la ora 15.00, la TVR 3, în spațiul emisiunii ”Cântec și Poveste”, vă colindăm la fereastra sufletelor dumneavoastră, ...

 

#tvr3