loader
Foto

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, pietricele, pene, iar mai târziu din sticlă. Până să ajungă la cele din aur, nu a fost decât un pas… de câteva mii de ani.

 

Și oamenii din vechime știau că bijuteriile, și aurul mai ales, le dovedesc bogăția, puterea și le câștigă respectul comunității. De aceea, bijuteriile au o istorie îndelungată.

În această ediție a emisiunii ”Locuri, oameni și comori” am mers pe firul timpului și am căutat comorile antice de la Muzeul Național de Istorie a României și cel de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Invitații acestui episod au fost Alexandru Arbunescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României, și Ana Hamat, arheolog, Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Vedem piese superbe din metale prețioase rămase de la daci, romani, dar și mai vechi, din preistorie - cum este cazul celui mai vechi tezaur descoperit în România, la Hinova. Descoperim bijuterii vechi de 5000 de ani, ce au conviețuit cu artefactele din cultura Gumelnița.

La castrul roman de la Hinova, din Mehedinți, a fost descoperit în 1980 un fabulos tezaur: 5 kilograme de bijuterii din aur, de o frumusețe fără egal. Deși comoara a fost descoperită într-un castru roman, ea nu are nicio legătură cu acea perioadă istorică, este mult mai veche, are în jur de 3200 de ani. Puteți afla întreaga poveste din această ediție de arhivă a emisiunii ”Oameni, locuri și comori”, disponibilă pe canalul oficial de Youtube al TVR,

Duminica, de la ora 11:30, TVR 3 vă prezintă un nou episod din seria ”Oameni, locuri și comori”.

 

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* În fiecare seară, de luni până vineri, la ora 18.00, românii devin, în mod real, reporteri, redactori, interlocutori şi gazde în casele lor pentru un program al televiziunii publice. Teme importante, în dezbaterea cărora vocea poporului este cea care contează cel mai mult. „Se întâmplă acum” este cu oameni şi pentru oameni.

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: marţi, 24 septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: luni, 23 septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

publicat: sâmbătă, 21 septembrie 2024

Evenimentul cultural va avea loc între 3 şi 6 octombrie 2024, oferind o celebrare impresionantă a artei în toate formele sale. La prima sa ...

 

#tvr3