loader

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, pietricele, pene, iar mai târziu din sticlă. Până să ajungă la cele din aur, nu a fost decât un pas… de câteva mii de ani.

 

Și oamenii din vechime știau că bijuteriile, și aurul mai ales, le dovedesc bogăția, puterea și le câștigă respectul comunității. De aceea, bijuteriile au o istorie îndelungată.

În această ediție a emisiunii ”Locuri, oameni și comori” am mers pe firul timpului și am căutat comorile antice de la Muzeul Național de Istorie a României și cel de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Invitații acestui episod au fost Alexandru Arbunescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României, și Ana Hamat, arheolog, Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Vedem piese superbe din metale prețioase rămase de la daci, romani, dar și mai vechi, din preistorie - cum este cazul celui mai vechi tezaur descoperit în România, la Hinova. Descoperim bijuterii vechi de 5000 de ani, ce au conviețuit cu artefactele din cultura Gumelnița.

La castrul roman de la Hinova, din Mehedinți, a fost descoperit în 1980 un fabulos tezaur: 5 kilograme de bijuterii din aur, de o frumusețe fără egal. Deși comoara a fost descoperită într-un castru roman, ea nu are nicio legătură cu acea perioadă istorică, este mult mai veche, are în jur de 3200 de ani. Puteți afla întreaga poveste din această ediție de arhivă a emisiunii ”Oameni, locuri și comori”, disponibilă pe canalul oficial de Youtube al TVR,

Duminica, de la ora 11:30, TVR 3 vă prezintă un nou episod din seria ”Oameni, locuri și comori”.

 

 

20:30 Drumuri aproape

*Studioul teritorial Timişoara

*Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul.

Producător Diana Bogea

21:00 Drumul lui Leşe

* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artişti, manageri, lăutari. Invitaţii ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viaţa lor este un drum care trebuie adus in atenţia telespectatorilor. Viaţa lor este o mişcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare şi de bucurie.

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Mihai Enea

 
“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

 

#tvr3