loader
Foto

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, pietricele, pene, iar mai târziu din sticlă. Până să ajungă la cele din aur, nu a fost decât un pas… de câteva mii de ani.

 

Și oamenii din vechime știau că bijuteriile, și aurul mai ales, le dovedesc bogăția, puterea și le câștigă respectul comunității. De aceea, bijuteriile au o istorie îndelungată.

În această ediție a emisiunii ”Locuri, oameni și comori” am mers pe firul timpului și am căutat comorile antice de la Muzeul Național de Istorie a României și cel de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Invitații acestui episod au fost Alexandru Arbunescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României, și Ana Hamat, arheolog, Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

(w882)

(w882)

Vedem piese superbe din metale prețioase rămase de la daci, romani, dar și mai vechi, din preistorie - cum este cazul celui mai vechi tezaur descoperit în România, la Hinova. Descoperim bijuterii vechi de 5000 de ani, ce au conviețuit cu artefactele din cultura Gumelnița.

La castrul roman de la Hinova, din Mehedinți, a fost descoperit în 1980 un fabulos tezaur: 5 kilograme de bijuterii din aur, de o frumusețe fără egal. Deși comoara a fost descoperită într-un castru roman, ea nu are nicio legătură cu acea perioadă istorică, este mult mai veche, are în jur de 3200 de ani. Puteți afla întreaga poveste din această ediție de arhivă a emisiunii ”Oameni, locuri și comori”, disponibilă pe canalul oficial de Youtube al TVR,

Duminica, de la ora 11:30, TVR 3 vă prezintă un nou episod din seria ”Oameni, locuri și comori”.

 

 

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Andrea Iriciuc , Anatol Guzic

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democraţiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalităţi care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înţelegerea politicii.

Producător Ovidiu Mihăiuc

 
La mulţi ani, TVR 3! Postul TVR dedicat vieţii comunităţilor locale împlineşte 16 ani

Pe 10 octombrie 2008, Televiziunea Română oferea telespectatorilor cel de-al cincilea post al său, menit să unească românii din toate zonele ţării.

„Cântec și poveste” cu Olimpia Deneș

„Cântec și poveste” cu Olimpia Deneș

publicat: miercuri, 09 octombrie 2024

Plecată dintr-un sat unde respectul pentru tradiție și valorile satului de altădată a fost mereu la loc de cinste, Olimpia Deneș a îndrăgit de ...

Arheologie și relaxare la Călugăreni

Arheologie și relaxare la Călugăreni

publicat: marţi, 08 octombrie 2024

Situl arheologic de la Călugăreni, unde în antichitate exista un castru roman, este în prezent și locul în care oamenii pot cunoaște direct ...

 

#tvr3