loader
Foto

Sarcofagul Claudiei și statuia lui Venus de la Apulum

Duminică, 12 noiembrie, de la ora 11.30 pe TVR 3, emisiunea „Locuri, oameni si comori" v-a adus un episod în premieră, despre sarcofagul Claudiei și statuia lui Venus de la Alba Iulia (lat. Apulum).

 

Locuri, oameni și comori

Un sarcofag roman a zăcut sub pământ mai bine de 1.800 de ani, până când cupa unui excavator l-a făcut bucăți, în incinta Cimitirului Municipal de la Alba Iulia. Administrația cimitirului spune că nu avea nicio răspundere pentru ceea ce se găsește sub pământ, iar arheologii spun că a fost un act de neiertat, într-un total dispreț față de lege, față de comorile subterane și în general față de istoria locului.

(w500) Venus

Mai mult noroc a avut Statuia lui Venus, descoperită tot la Alba Iulia, în urma unor săpături arheologice din anul 2022. Au adus-o cu ei romanii care au preluat zeitățile grecilor, ritualurile și mai ales superstițiile care,la romani, au devenit extrem de importante.

(w882) Bounegru

Invitații ediției din 12 noiembrie sunt Bogdan Ioan – administrator, Cimitirul Municipal din Alba Iulia; George Bounegru - cercetător științific, Muzeul Unirii din Alba Iulia; Radu Ota – arheolog, Muzeul Unirii din Alba Iulia; Sidonia Olea – restaurator de piatră, Muzeul Unirii din Alba Iulia.
(w882) Radu TVr3
***
Producător: Emilia Nicolaescu
Text și foto: Emilia Nicolaescu

10:00 Din arhiva TVR

*Best of

* Emisiunea "Din arhiva TVR" vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale.

Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

*Matei Visniec

Producător Irninis Miricioiu

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: joi, 02 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" este difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

Ediție câmpenească, la

De 1 Mai v-am dat "Ziua bună" de pe malul lacului Ciric. Moderatoare - Laura Lucescu, Raluca Aftene

 

#tvr3