„Locuri, oameni și comori" - dimineți cu pagini de istorie la TVR3 | VIDEO
publicat: luni, 01 iulie 2024
În fiecare zi, la TVR3 urmărim de luni până vineri, de la ora 9:30, câte un episod „Locuri, oameni și comori" dintr-o serie Best of programată în vara lui 2024.
Ne petrecem vacanța împreună și vă anunțăm temele edițiilor emisiunii „Locuri, oameni și comori" din perioada 1 - 5 iulie:
luni, 1 iulie - Brandurile Sibiului
marți, 2 iulie - Turnuri, case, bastioane din Clujul medieval
miercuri, 3 iulie - Femeia de la Poiana Cireșului
joi, 4 iulie - Eleganță și huzur în veacul fanariot
vineri, 5 iulie - Pledoarie pentru Negru Vodă
***
Temele edițiilor emisiunii „Locuri, oameni și comori" din zilele de 26-28 iunie:
miercuri, 26 iunie - Aurul dacic, înapoi acasă
Joi, 27 iunie - Toți în unul, povestea unui proiect de țară
Un episod despre expoziţia „Fizionomii unificatoare” de la Muzeul Municipiului București.
Emilia Nicolaescu, producătoarea emisiunii: „Atunci când o dorință se regăsește în alegerea unanimă a unei națiuni, ea se manifestă cu o asemenea forță, încât politicul trece pe planul doi. Sigur că oamenii politici semnează tratatele și convențiile. Tot ei fac declarații care înfierbântă auditoriul și negociază la masa marilor puteri. Uneori pun mâna și pe arme. Avem nevoie de aceste figuri conducătoare, așa cum avem nevoie și de date: 1600, 1859, 1918. Această idee a prins viață la Muzeul Municipiului București, într-un proiect numit Fizionomii unificatoare. Istoricul Adrian Majuru, inițiatorul acestei expoziții, consideră că aceste fizionomii unificatoare - Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, I.C. Brătianu - și-au însușit poziția de lideri și și-au dovedit, astfel, fidelitatea față de acest popor. Tot la Muzeul Bucureștiului am văzut o reconstituire din silicon a capului lui Mihai Viteazul, prima de acest fel în muzeele din România. Reconstituirea, realizată de sculptorul Radu Tudor Panait, se bazează pe măsurătorile antropometrice făcute acum mai bine de 100 de ani de către profesorul de anatomie și antropologul Iosif Francisc Rainer”.
Vineri, 28 iunie - Medicina în timp de molime și război
În Primul Război Mondial, din rândul tuturor țărilor participante, și-au pierdut viața peste 10 milioane de soldați, iar 20 de milioane au fost răniți. Ce poate fi mai cumplit ca în timp ce țara e cuprinsă de război, foamete și sărăcie, să apară și o boală sau mai multe? Numărul victimelor provocate de epidemia de gripă spaniolă a fost mult mai mare decât numărul victimelor războiului.
Edițiile bilunare „Locuri, oameni și comori" difuzate duminică de la ora 11.30 se păstrează și pe durata grilei de vară 2024. Astfel, duminică, 7 iulie, revedem episodul despre Transilvania dinozaurilor.