loader
Foto

“Lumea de aproape”: despre hărnicia ucrainenilor din Poienile de sub Munte

Luni, 30 ianuarie, de la ora 17.30, la TVR 3, s-a transmis o ediție a emisiunii “Lumea de aproape” despre hărnicia și priceperea etnicilor ucraineni din localitatea Poienile de sub Munte.

 

Maria Cinar-Jiga
Lumea de aproape

Ivan Holdiş trăieşte în Poienile de sub Munte, cea mai mare localitate de etnici ucraineni din România.

(w882) Lumea de a

Oamenii ca domnul Ivan sunt numiţi “buni gospodari”. El are o gospodărie faină şi mâini iscusite, cu care ştie să meşterească orice de unul singur. Este meşter-tâmplar, confecţionează produse din lemn, coase, trâmbiţe etc.

(w882) Lumea de a

Inventează diverse dispozitive pentru gospodărie. Nu provine dintr-o familie de meşteri, de la care să fi preluat vreun meşteşug. Cu toate acestea, are iubire şi pasiune pentru tot ceea ce este nou. Dacă i-a plăcut ceva sau a avut nevoie de ceva anume, neapărat a vrut să înveţe să facă şi el. Şi îi ieşea!

(w882) Lumea de a

Acest material este realizat în cadrul proiectului "Trăieşte (cu) Arta", prima galerie online, în Ucraina si în România, despre cultura ucrainenilor huţuli. Proiectul este realizat cu sprijinul Uniunii Europene prin programul House of Europe.

(w882) Lumea de a

***
Parteneri: Ucrainenii Huțuli din România-Гуцули в  Румунії I  Urban Space Radio I Коцюбинського, 10 I
Partener media în România: TVR Cluj

(w882) Lumea de a


Imagine: Maria Cinar-Jiga

Montaj: Maria Cinar-Jiga, Dora Camelia Precup, Andrij Greis

Producător și realizator: Maria Cinar-Jiga

12:50 Teleshopping-Publicitate

13:05 Cult@rt

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea CULT@rt aduce în faţa telespectatorilor personalităţi remarcabile din vestul ţării. Obiectivul nostru este acela ca, prin poveştile de viaţă şi prin realizările lor, aceşti oameni să inspire şi să devină posibile modele pentru telespectatori. Crezul nostru este că educaţia şi cultura reprezintă calea înspre o societate armonioasă şi decentă. De altfel, motto-ul emisiunii sintetizează fericit scopul acesteia: "În fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea şi de a spera." (Octavian Paler)

Invitata Adina Stefanescu-informatician

Producător Tania Tunas

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3