După o serie lungă de amânări, inaugurarea oficială a Marelui Muzeu Egiptean din Cairo este programată pentru data de 3 iulie 2025. Proiectul este pregătit de mai mult de două decenii, iar în octombrie 2024 s-a realizat o deschidere parțială a muzeului. Peste 100.000 de obiecte istorice, inclusiv celebra comoară a faraonului Tutankhamon, vor fi prezentate publicului - localnici și turiști.
Despre ceremonia fastuoasă de inaugurare, Ahmed Ghoneim, CEO-ul muzeului, citat de AFP, a declarat că va fi la fel de grandioasă precum comorile pe care le găzduiește: "Pregătim un eveniment spectaculos, care pune în valoare bogatul potențial istoric și turistic al Egiptului". Nu va fi doar o inaugurare clasică, ci o serie de ceremonii în întreaga țară, pe durata a 3 zile.
Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi i-a invitat deja pe președintele american Donald Trump și pe regele Felipe al VI-lea al Spaniei pentru a lua parte la festivități. "Va fi cel mai mare muzeu arheologic din lume dedicat unei singure civilizații, și anumite civilizației faraonilor", a declarat șeful statului egiptean, foarte mândru de moștenirea culturală a poporului său.
Egiptul Antic, o lume fascinantă și astăzi
La mii de ani distanță, civilizația Egiptului Antic continuă să fascineze oamenii, dovadă fiind numeroasele referințe din lumea divertismului actual. Dincolo de cărți și filme documentare, subiectul este inclus în producții cinematografice care împletesc partea istorică și elementele dramatice de ficțiune.
Unul dintre cele mai recente filme de profil, un documentar istoric disponibil pe streaming, este cel cu titlul Secretele mormântului din Saqqara, lansat în anul 2020. Merită menționat și deja clasicul Mumia, film de acțiune - groază din 2017, cu Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis și Russell Crowe în rolurile principale.
Tema antică egipteană este prezentă și în jocuri video precum Pharaoh: A New Era (2023) sau Builders of Egypt (2025). Elemente specifice temei sunt incluse de asemenea în multe jocuri slots găzduite de cazinourile online. De la mumii la piramide, o mulțime de repere emblematice Egiptului Antic au determinat chiar o categorie pe această nișă de jocuri casino. Este vorba despre jocuri de pacanele online precum Book of Ra, Book of Dead, Legacy Of Egypt, Big Egyptian Fortune, Egypt Sky și multe altele.
Ce cuprinde impresionantul muzeu dedicat Egiptului Antic
Marele Muzeu Egiptean din Cairo este construit aproape de piramide, spre care oferă o vedere panoramică din anumite locuri ale clădirii. Experiența de vizitare se dorește a fi o incursiune în timp, prin 7000 de ani de istorie. Se vor putea admira fel de fel de obiecte, de la statui colosale ale faraonilor, la obiecte din viața de zi cu zi din Egiptul Antic.
Întins pe o suprafață de 50 de hectare, muzeul este cel mai mare din lume din acest punct de vedere, de două ori cât Luvru și de două ori și jumătate cât British Museum, subliniază oficialii egipteni. Impunătoarea statuie a faraonului Ramses al II-lea, înaltă de 11 metri, este așezată la intrare, în marele atrium în care se află și o scară cu șase etaje. Urcând treptele, vizitatorii trec pe lângă statui ale unor faraoni și zei, precum și pe lângă sarcofage, urmând să ajungă într-o mare sală cu ferestre ce oferă o priveliște spectaculoasă asupra piramidelor din Giza.
Obiectele sunt expuse în general cronologic, din preistorie și până în perioada greco-romană, pentru a reconstitui sistematic istoria acestei civilizații. Un punct esențial de atracție pentru turiști va fi reprezentat de comorile faraonului Tutankhamon, inclusiv masca sa legendară din aur.
Mii de obiecte asociate cu Tutankhamon vor fi expuse în muzeu. Sarcofagul său și rămășițele îmbălsămate ale fiicelor sale se află momentan într-un loc secret, până la deschiderea oficială a edificiului.
Publicul va putea vedea în premieră barca solară din lemn de cedru, lungă de 44 de metri, îngropată alături de Marea Piramidă în urmă cu circa 4500 de ani. De asemenea, vor fi expuse comorile reginei Hetepheres, mama faraonului Kheops, constructorul Marii Piramide.
Demn de subliniat este că muzeul va fi unul modern, care folosește tehnologie de ultimă generație nu doar pentru partea de securitate, ci și pentru a prezenta mai bine valoarea istorică a exponatelor. Povestea obiectelor va fi completată cu soluții de realitate virtuală, iar exponatele interactive vor atrage și mai puternic atenția vizitatorilor.
Sursa foto: canva.com