Mariana Nicolesco prezintă Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc
luni, 02 decembrie 2019
Un eveniment de prim rang în lumea muzicii s-a difuzat duminică, 8 decembrie, de la ora 17:00, la TVR 3.

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurat la Ateneul Român din Bucureşti. Iniţiat de soprana Mariana Nicolesco, acesta s-a dovedit încă o dată a fi un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

Manifestarea a reunit ilustre personalităţi ale muzicii ca şi nenumărate tinere talente dedicate artei liedului, care s-au întrecut şi în acest an, câştigătorii Competiţiei strălucind în Gala Laureaţilor.

Printre bisurile pe care le-am cântat la finele Recitalului meu de Belcanto la Carnegie Hall din New York - spune soprana Mariana Nicolesco - am inclus, aşa cum am mai povestit, liedul Languir me fais de George Enescu. Explozia de aplauze şi ovaţii nu mai contenea, aşa cum se întâmplase după cele mai celebre şi mai frumoase arii de Bellini, Donizetti, Rossini. Am înţeles atunci, aşa cum intuisem de fapt, că o minune muzicală ca aceasta, odată oferită publicului, nu putea să nu surprindă şi să nu genereze o nespusă bucurie în sufletul fiecăruia. La fel s-a întâmplat la Recitalurile mele la Teatrul alla Scala din Milano ori la Marea Sală a Conservatorului din Moscova.

Aceste fericite împrejurări m-au determinat să întreprind o vastă cercetare pentru a reuni pe cât posibil totalitatea liedurilor lui George Enescu, a le interpreta şi a le prezenta lumii împreună cu tinerii mei prieteni, laureaţi ai Concursului Naţional al Liedului Românesc, pe care l-am iniţiat cu un deceniu şi jumătate în urmă, făcând cunoscute splendidele bijuterii muzicale enesciene la Roma, la Paris şi la Praga, la Expoziţia Universală de la Aichi în Japonia, la Tokio, Nagoya şi New York.

Formidabilul succes pe care l-au reprezentat aceste evenimente – afirmă în continuare renumita artistă - au constituit un stimulent major pentru noi toţi, compozitori, muzicologi, interpreţi, permiţând ca de-a lungul anilor să ridicăm un adevărat monument al culturii naţionale închinat Liedului românesc - comoară a două secole.

Marea noastră misiune, asumată cu supremă dăruire, a însemnat punerea în valoare a creaţiei compozitorilor români de lieduri din trecut şi din prezent, revelarea multor lucrări uitate sau neştiute, afirmarea totodată a nenumărate tinere talente lirice care, supunându-se rigorilor poetice şi stilistice ale liedului, au ajuns la împliniri admirabile şi în muzica de operă.

În fine, cum să nu ne gândim acum la toate Recitalurile noastre situând liedul românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, rus, maghiar, subliniind cu brio originalitatea şi unicitatea acestuia, fondat pe străvechiul cântec de dor, expresie eternă a sufletului acestui neam».

 

Duminică, 8 decembrie, ora 17:00, în reluare de la ora 1.00, la TVR 3.

 

 

 • 18:55
  Teleshopping-Publicitate
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  *Studioul teritorial Timişoara * Emisiunea își propune să prezinte personalități ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradițiile locului. O emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live. Producător Felicia Stoian
 • 19:53
  Alexandra Coman-Prin padure... Durch den Wald
  Alexandra Coman-Prin padure... Durch den Wald *Dirijor Constantin Silvestri Producator Sinziana Milosoiu
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 20:00
  Cap de afiş
  (redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara * Emisiune în care sunt concentrate concerte, spectacole, festivaluri de jazz, rock, muzică clasică, cu personalităţi consacrate ale acestor genuri, cu momente artistice de neuitat în încercarea nobilă de a exprima inexprimabilul. Producător Miodrag Obradov
 • 20:55
  Pastila de artă
  *Capodopere * Capodopere-valorifică un material de arhivă axat pe creația celor mai importanți artiști plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 21:00
  Ghici cine vine la cină?
  *Studioul teritorial Iași *Invitat Petru Bejan Producător Vasile Arhire
 • 21:55
  Alexandra Coman-Vai, bădiță, dragi ne-avem
  *Compozitor Tiberiu Brediceanu Producător Sinziana Miloșoiu
 • 22:00
  Concert Vară magică 2020
  (redifuzare) *Orchestra Camerata Regală Producător Claudia Robu
 • 23:00
  Festivalul de Blues Focşani 2019
  (redifuzare) *Phillip Frankhauser Producător Sânziana Miloșoiu
 • 00:00
  Regiunea în obiectiv
  * Studioul teritorial Timişoara
 • 00:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 01:00
  Telejurnal regional
  * Studioul teritorial Cluj
 • 01:30
  Poveşti de istorie
 • 02:00
  Cântec şi poveste
  *Studioul teritorial Timişoara
 • 03:00
  Cap de afiş
  *Studioul teritorial Timişoara
 • 03:55
  Pastila de artă
  *Capodopere * Capodopere-valorifică un material de arhivă axat pe creația celor mai importanți artiști plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 04:00
  Ghici cine vine la cină?
  * Studioul teritorial Iaşi