loader
Foto

„Mărturisire” - Concert aniversar dedicat maestrului Grigore Leşe, în direct la TVR 3

Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, în direct la TVR 3, am fost invitaţi la Ateneul Român, la concertul „Mărturisire”.

 

Grigore Leşe

„Am trăit și trăiesc între muzică și cuvânt, iar puterea mea este horea”, spune profesorul şi artistul Grigore Leşe în pragul aniversării de 70 de ani. Miercuri, 21 februarie, de la ora 19.00, în direct la TVR 3, suntem invitaţi la Ateneul Român, la concertul „Mărturisire”, un eveniment aniversar dedicat maestrului Grigore Leşe. Considerat unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului, repertoriul său este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. Producători TVR, Sînziana Miloşoiu şi Ştefan Stănescu.

Spectacol complex, „Mărturisire” va reuni aspecte relaționate cu muzica, logosul și spiritualitatea tradițională, într-un ansamblu sonor și ideatic original, în care Grigore Leșe va interacționa artistic cu invitatul său, teologul Radu Preda. Desprespre muzica sa, întâlnirea de la Ateneul Român, dar şi despre tradiţii şi autenticitate, a vorbit Grigore Leşe într-un interviu.

„Rep: Daca ar fi să exprimați în cuvinte, care ar fi „Marturisirea” artistului Grigore Leșe la împlinirea vârstei de 70 de ani?

Grigore Leşe: Am trăit și trăiesc între muzică și cuvânt, iar puterea mea este horea. Mi-a fost durere, iubire, vindecare. Trăiesc prin hore și pentru hore. Cu cât îmbătrânesc, horile mi se așază mai bine în suflet și în glas. Pe 21 februarie, la Ateneul Român, vi le voi dărui.

Rep: Ce pregătiți publicului în Concertul „Mărturisire”?

Grigore Leşe: În poveste îmi va fi alături teologul Radu Preda. Iar povestea va fi despre drum și călătorie, despre întâlnirea lumilor prin structuri muzicale arhetipale, despre evocări, plata vămilor, mitologie și simbol, istorie și memorie colectivă, despre vreme și trecere.

Rep: Muzica și emisiunile dumneavoastră vorbesc despre tradiții. Ce mai înseamnă astăzi tradiţiile şi autenticitatea în România?

Grigore Leşe: Ce înseamnă peste tot în lume: oglinda neamului și oglinda fiecăruia dintre noi.

Rep: Cum pot fi păstrate, în contextul actual, valorile autentice ale folclorului românesc? Cât de receptive mai sunt generațiile tinere la ceea ce ține de tradiții?

Grigore Leşe: Despre autentic și autenticitate este poveste lungă. Tinerii sunt receptivi dacă li se comunică în limbajul lor sau dacă simt că o poveste este adevărată. Vorbesc despre tinerii care au deschidere spre lucrurile profunde, spirituale, care își pun întrebări și care caută răspunsuri”.

În fiecare sâmbătă, de la ora 21:00,  Grigore Leşe ne aşteaptă în emisiunea ”Drumul lui Leșe”, la TVR 3, cu invitaţi din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri sau lăutari. „Drumul lui Leşe” îmbină armonios dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882)

 

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Iaşi

* Producator Maria Florea

Transmisiune in regim de direct

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

 
De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" a fost difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

 

#tvr3