loader
Foto

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!" Bucuria Credinței și a Învierii, în transmisii pe TVR3

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în Săptămâna Mare și în zilele de Paști.

 

Oficiile liturgice transmise pe TVR3 în perioada 2-7 mai au loc în Catedrala Arhiepiscopală Majoră ,,Sfânta Treime“ din Blaj. Duminică, 5 mai, de la ora 10.00, Liturghia de Paști poate fi urmărită în transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

  • Sfânta și Marea Joi, 2 mai - Cele 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului, ora 19.00 - 21.30
  • Sfânta și Marea Vineri, 3 mai - Prohodul Domnului, ora 19.00 - 21.15
  • Sfânta și Marea Sâmbătă, 4 mai - Canonul Învierii Domnului, ora 23.00 - 0.45
  • Duminică, 5 mai - Duminica Învierii Domnului Nostru Isus Cristos, ora 8.45 - 9.55, Sfânta Liturghie Arhierească
  • Duminică, 5 mai, de la ora 10.00 - Liturghia de Paști, transmisie de la Cluj-Napoca
  • Luni, 6 mai, și marți, 7 mai - Sf. Liturghii în A doua și A Treia Zi de Paști, ora 8.45, transmisii de la Blaj

Oficiile liturgice greco – catolice de la Blaj sunt celebrate de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

(w882) Vinerea Ma

Perioada pascală este plină de bucuria izvorâtă din învierea glorioasă a Domnului nostru Isus Hristos, iar Biserica, prin celebrările liturgice, transmite biruința Domnului asupra păcatului, a diavolului și a morții, invitându-i pe credincioși să sărbătorească bucuria unei treceri tainice „din moarte la viață și de pe pământ la cer”, de la bucuriile vremelnice din această lume la bucuriile veșnice din Împărăția Cerurilor.

În noaptea de Paști oficiul liturgic începe în biserică, pe întuneric, cu cântecul slujbei de miazănoapte și imediat se săvârșește ritualul luării luminii de la candela de pe Sfânta Masă a Altarului (Sfânta Masă simbolizând mormântul în care a fost pus trupul Domnului după moarte). După ce Arhiereul (sau preotul în bisericile parohiale) aprinde lumânarea din candelă, iese din Altar și o înalță în fața credincioșilor rostind de trei ori chemarea „Veniți de primiți lumină!”. Această ridicare a lumânării pascale în fața celor prezenți simbolizând taina ridicării lui Hristos din morți.

Slujba continuă cu proclamarea Evangheliei învierii (Matei 28,1-15) afară din lăcașul de cult, care rămâne închis, și cu cântarea troparului pascal „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. Ritmul acestei nopți și al întregii perioade pascale va fi marcat de cântarea acestui tropar. Avându-l pe buze și în inimi, se face procesiune în jurul bisericii ca simbol al predicării Învierii Domnului în toată lumea.

(w882) Sg Liturgh

Toate acestea ne ajută să trăim ziua Învierii ca o zi a luminii și a iluminării oamenilor, o zi care să ne conducă la pace, la reîmpăcarea între noi, așa cum s-a cântat la Laude în noaptea Învierii: „Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților; și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”

Duminică, 5 mai, de la ora 10.00, sub genericul „Spirit și Credință", Liturghia de Paști poate fi urmărită pe TVR3 în transmisiune directă de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Tema Pastoralei de Paști din acest an a Mitropolitului Andrei: Iubirea Adevărată este Jertfelnică. Mântuitorul ne învaţă și pe noi să-L iubim pe Dumnezeu și să ne iubim semenii. Spune El în Evanghelia după Ioan: „Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu” (Ioan 15, 12). Deci, măsura iubirii este jertfelnicia.

(w882) Cluj Pasti

17:30 Lumea de aproape

(redifuzare)* Studioul teritorial Cluj

*Marcarea sărbătorii Paştelului în diverse localităţi din România unde trăiesc compact etnici ucraineni are particularităţile sale, cu multe ritualuri bisericeşti şi tradiţii populare. Postul, pregătirea păştii, copiii care umblă după "cocuţe" în Joia Mare, Vinerea Patimilor, Învierea, pregătirea coşului pascal, dar şi sfinţirea coşurilor şi stropitul fetelor în a doua zi de Paşte în comunităţile de etnici ucraineni din Maramureş sunt câteva dintre subiectele pe care le veţi regăsi în această ediţie de colecţie, pe baza filmărilor adunate de jurnalista Maria Cinar-Jiga de-a lungul anilor.

Producator Maria Cinar-Jiga

17:55 Teleshopping-Publicitate

 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: sâmbătă, 04 mai 2024

Carmen Târnoveanu v-a așteptat alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...

 

#tvr3