loader
Foto

Miruna Ionescu, invitată la „Drumul lui Leşe”

Vineri, 17 decembrie​, de la ora 21:00, Grigore Leșe vă propune o discuție despre folclor și muzică interbelică cu Miruna Ionescu.

 

Grigore Leşe
Drumul lui Leșe

Folclorul este un fenomen viu, „exemplu de conformism și spontaneitate", care nu se reduce la tradiție, ci este „icoana sufletească adevărată a fiecărui popor după localități și timpuri".

(w882)

Folclorul românesc a constituit secole de-a rândul singura formă de reprezentare artistică, atingând un nivel de înflorire maximă în Evul Mediu el rămânând principala manifestare artistică, „izvorul pururea reîntineritor", cum spunea Eminescu, pentru creatorul individual. Cu toate că folclorul românesc a luat naștere o dată cu poporul, ca urmare a unui lent proces de amalgamare a unor elemente ale culturii muzicale geto-dace cu elementele noi, preocuparea pentru culegerea și studierea lui a fost târzie și s-a impus abia în ultimele două secole.

(w882)

Folcloristica românească se constituie ca știință abia în secolul al XIX-lea, atunci când burghezia, în lupta sa împotriva feudalismului pentru formarea unei culturi naționale, își apropiase masele largi, producându-se astfel un impuls pentru cunoașterea tezaurului artistic al acestora.

(w882)

Pentru noi, secolul al XIX-lea reprezintă pragul care desparte lumea veche, civilizația veche, de lumea nouă, care va realiza emanciparea culturală a românilor. Este perioada de tranziție în care se ciocnește vechiul cu noul, deosebit de bogată în evenimente sociale și culturale.

(w882)

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios  dezbaterea, monologul şi actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Moderator și realizator: Grigore Leşe

***

Edițiile emisiunii pot fi urmărite și online pe TVR+.

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3