loader
Foto

Galerie foto

Mit și adevăr în alergii

În limba greacă, alergie înseamnă "reacție diferită". În medicină, alergia este o reacție exagerată, anormală a organismului la factori care se află, în mod obișnuit, în mediul înconjurător.

 

Invitata emisiunii este doamna doctor Oana Cîțu, medic primar alergologie și imunologie clinică.

(w882) Mit și ad

Este important de știut că alergiile nu sunt atributul unei vârste, nu suntem în pericol să dezvoltăm reacții alergice mai mult în perioada copilăriei sau la o vârstă înaintată, de exemplu. Organismul uman poate avea reacții alergice la orice vârstă, pentru că alergia este de fapt o hipersensibilitate, care se află în stransă legatură cu sistemul imunitar.

Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la substanțele din mediu numite alergeni, chiar dacă acestea, de multe ori, nu sunt dăunătoare și nu ne pun viața în pericol. Nu toți oamenii au reacții alergice la acești factori, unii chiar îi tolerează bine.

Alergenii se găsesc în părul animalelor de companie, în polen, în insecte, acarieni de praf, căpușe, mucegaiuri, medicamente sau alimente.

Există multe tipuri de alergii, în funcție de substanța la care o persoană este alergică. Unele dintre cele mai comune tipuri de alergii includ:

Alergia alimentară - acest tip de alergie apare când sistemul imunitar reacționează la anumite alimente.

Alergia la polen - este denumită adesea ,,febra fânului” (rinita alergică) și este cauzată de polenul de la arbori, ierburi sau plante. Una dintre cele mai răspândite în România este alergia la ambrozie.

Alergia la acarienii din praf - acarienii din praf sunt organisme mici care trăiesc în praf și pot provoca simptome alergice la persoanele sensibile.

Alergia la animale - persoanele alergice la animale pot avea reacții la proteinele găsite în saliva, firele de păr sau pielea descuamată a animalelor.

Alergiile nu se vindecă, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se ameliorează prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist.

(w882) Mit și ad

Vă invităm să urmăriți ediția emisiunii “Tableta de sănătate“, vineri, 14 februarie, de la ora 14.00, la TVR 3.

***

Producător Claudia Dănăilă

Credit foto: capturi din emisiune

 

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător Miruna Moraru

0:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

Moderator Alexandru Pugna

Producător Radu Anghel

(Reluare)
 
“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

 

#tvr3